IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчезването на предприемач носи нови страхове за технологичния сектор в Китай

Бао Фан стои зад инвестиционната банка China Renaissance, която изигра важна роля в света на интернет технологиите в страната

18:19 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

China Renaissance не е отговорила на запитването за коментар.

Бао е лицето на банката и основен двигател на привличането на клиенти. Той сключва сложни сделки, които повлияха на съдбата на много от големите бизнес лидери и предприемачи в Китай.

„Никой в China Renaissance не работи повече от него“, коментира източник, близък до банката.

Важни сливания в технологичната индустрия в страната, като това между групата за доставки на храни Meituan и платформата за рейтинг на ресторанти Dianping, както и компаниите за споделено пътуване Didi и Kuaidi, нямаше да са възможни без него, допълва източникът.

През последните години China Renaissance се превърна в по-свързана с държавния сектор, макар че все още генерира повечето си средства от технологични сделки.

През 2017 г. China Renaissance създаде стратегическо партньорство с ICBC International – подразделение на държавната банка ICBC. ICBC International даде на инвестиционната банка 200 млн. кредитна линия, обезбепечена с акции на China Renaissance, като уговорката е, че заетите средства ще бъдат изплатени скоро след листването ѝ в Хонконг.

Цун Лин, ключова фигура за тази сделка, се присъединява към China Renaissance през 2020 г. и доскоро беше президент и ръководител на звеното за сигурност.

Привличането му да ръководи бизнеса с ценни книжа на групата отбеляза първото голямо наемане на China Renaissance на банкер с добри връзки  в държавната банкова система на Китай.

През септември миналата година клон на китайския регулатор на ценните книжа изиска Цон да се яви на „надзорна дискусия“. Три дни по-късно Цон без много шум напусна позициите си в звеното за ценни книжа на групата. Той беше задържан от китайските власти и вече не фигурира в списъка с ръководители, публикуван на уебсайта на China Renaissance.

Хора, близки до Бао, вярват, че проблемите му може да са свързани с Цон, защото изчезването му се случва след сблъсъка на Цон с властите. Други спекулират, че китайските власти може да са реагирали на информация, свързана с годините му задкулисни сделки в технологичната индустрия.

В документите, подадени миналата седмица за изчезването на Бао, China Renaissance се опита да омаловажи въздействието на неговото отсъствие върху компанията, заявявайки, че не знае за информация, показваща, че неговата „недостъпност е или може да бъде свързана с бизнеса и/или с операциите на групата, които продължават нормално“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още