IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо международният гейминг гигант EEB реши да разшири само екипа си в България през 2023 г.?

Българският екип на компанията разработва по 2-3 игри месечно и моделът му на работа вече е доказано успешен

10:10 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EEB
Снимка: EEB

През последните месеци новините от технологичната индустрия са доминирани от една тема. Гигантите в сферата не спират да съобщават колко служители планират да съкратят в рамките на календарната година, подсказвайки колко предизвикателна ще бъде 2023 г. за сектора след бума, който преживя по време на пандемията.

Противно на тази тенденция, шведската компания Evolution Engineering Bulgaria (EEB), която стъпи у нас през 2020 г. след придобиването на българското гейминг студио Dopamine, показва нестихващ апетит към местните таланти.

Всъщност EEB разработва заглавия с казино насоченост, или т.нар. слот игри (дигитални ротативки), а софийският ѝ RED TIGER TEAM вече се е утвърдил като добре сработена машина, правеща по две до три заглавия на месец, казва пред Investor.bg Христо Димитров, който е директор комуникации на компанията за България.

По думите му EEB към този момент има 16 хил. служители по света и има 7 технологични центъра, но единствено за българския такъв е заложен растеж през 2023 г. В чужбина EEB залага на малко по-обран подход предвид развиващата се икономическа криза, но успехът на българския бизнес се оказва стимул за разширяването на екипа тук. Само за първото тримесечие е заложено наемането на 50 до 70 души, което се равнява на целта на компанията у нас за цялата минала година.

През първото тримесечие на 2023 г. EEB иска значително да разшири екипа си у нас. Снимка: EEB През първото тримесечие на 2023 г. EEB иска значително да разшири екипа си у нас. Снимка: EEB

Успехът на българските проекти

„От компанията майка са видели, че моделът, по който работим, е доста ефективен, и искат да отворят нови студиа и екипи тук, които да работят по същия начин, под българска супервизия“, посочва Димитров.

По въпросните две-три заглавия на месец работят отделни екипи, като всеки от тях е посветен на задачата да разработи, тества и поддържа от край до край конкретната игра, която му е възложена от някой от клиентите на компанията.

Компаниите за залози, които са възложители, след това качват игрите в собствените си платформи, но българските екипи продължават да ги обслужват технологично в дългосрочен план.

Самите игри, които екипите у нас разработват поотделно, са различни като тематика, стилистика и геймплей. От българския офис смятат, че успешно развитият модел на работа у нас е причината само тук да се планира увеличение на броя на служителите.

Българският екип на EEB разработва по 2-3 игри месечно. Снимка: EEB Българският екип на EEB разработва по 2-3 игри месечно. Снимка: EEB

„България е предпочитана и заради наличието на таланти, защото работната ръка не е толкова скъпо платена като в Западна Европа, затова и от EEB релокираха част от производството си тук“, отбелязва Димитров. Според него моделът работи изключително добре, защото всеки от екипите обслужва от-до всяка игра, като разработката ѝ отнема между две и три седмици. След това минава тестове и одобрения. Тематиката може да е разнообразна – от дракони, през египетски богове до вампири, но всеки от хората в компанията може да предложи тема, защото се търсят добри идеи и разнообразие.

Работата на RED TIGER TEAM предполага такова разнообразие, защото често има и проекти, които са свързани с лицензи за филми или телевизионни предавания, като „Narcos” например. Само за 2022 г. игрите, които са създадени у нас от EEB, са над 35, а сред най-популярните от тях попадат „Dragons: Cluster Buster”, „Bass Boss” и „10,001 Nights”.

2023 г. пък започва успешно за RED TIGER, след като новото ѝ заглавие „Blood Suckers: Megaways” получи оценка 9,5 звезди.

Бъдещо развитие

Служителите, които компанията планира да наеме до края на март, ще станат част от изцяло нови екипи за създаване на игри. Те ще работят под някой от другите познати брандове от портфолиото на Evolution. Екипите ще разработват хитови игрови заглавия за световния пазар под опеката на софийското студио.

„Нашата функция е да ги наемем, да ги обучим на нашия тип работа и оттам нататък самата тематика и геймплеят са нещата, които ще се изчистят в процеса“, казва Димитров.

На този етап EEB остава уверена в устойчивостта на бизнеса си във времена на криза и смята, че ще преодолее успешно настоящите пазарни турбуленции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още