IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twilio и iRobot също съкращават служители 

Разработчикът на софтуер за комуникация в облака реже 17% от работните места, при производителя на Roomba ще си тръгнат 7% от служителите

10:30 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Още съкращения на работни места ще има в технологичния сектор – този път в Twilio и iRobot. 

Twilio, разработчик на софтуер за комуникация в облака, ще съкрати около 17% от персонала си, т.е. около 1500 служители. Това е втората вълна от съкращения на работни места в рамките на само пет месеца, пояснява The Wall Street Journal. 

Главният изпълнителен директор Джеф Лоусън казва, че компанията ще се преструктурира в две подразделения: Twilio Communications и Twilio Data & Applications. Лоусън заяви, че бизнесът с комуникациитe се е разраснал твърде много и трябва да стане по-ефективен, докато други области трябва да ускорят растежа си. 

Цялата компания се разрастваше бързо по време на пандемията. Към 30 септември 2022 г., преди да се отрази първият кръг от съкращения, Twilio разполагаше с 8992 служители в сравнение с 3060 служители към 31 март 2020 г., според регулаторните документи.

„През последните 15 години управлявахме Twilio с цел растеж, като изградихме огромна клиентска база, набор от продукти и база за приходи", пояснява Лоусън в меморандум до служителите. „Но средата се променя - и ние също трябва да се променим. Сега трябва да приоритизираме печалбата много повече, отколкото преди“, посочва той. 

Освен това и iRobot - производителят на известните прахосмукачки роботи Roomba, обяви съкращения. Там трябва да напуснат около 7% от работната сила - около 85 служители. През август миналата година Amazon обяви, че ще купи iRobot за 1,7 млрд. долара, но сделката все още не е приключила, тъй като Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разследва дали тя не нарушава антитръстовите закони.  Прахосмукачка робот Roomba. Снимка: Scott Eells/Bloomberg Прахосмукачка робот Roomba. Снимка: Scott Eells/Bloomberg

За четвъртото тримесечие iRobot отчита загуба в размер на 84,1 млн. долара при приходи от 357,9 млн. долара. Компанията заяви, че очаква да види „приглушени" поръчки през първото тримесечие на 2023 г.

Така iRobot и Twilio се присъединяват към потока от технологични компании, които обявиха съкращения през последните месеци, тъй като повишаването на лихвените проценти и забавянето на потребителското търсене предизвикаха опасения от рецесия и подтикнаха компаниите да намалят разходите си. Amazon съкрати около 18 хил. корпоративни служители, а Meta, Google, Salesforce и други обявиха значителни съкращения на работни места.

Съкращенията в iRobot следват уволненията на около 100 служители през август, когато компанията посочи необходимостта от по-добро съгласуване на структурата на разходите си с краткосрочните приходи и паричните потоци, както и от подобряване на рентабилността.

Последните съкращения се извършват „в очакване, че пазарните условия ще останат предизвикателни и през 2023 г.", се казва в съобщението на компанията. В резултат на мерките компанията ще направи разходи за обезценка в размер на 4 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още