IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и иновациите - една непрестанна игра на догонване

През 2022 г. ЕС най-сетне реши да се фокусира в една иновативна област - чиповете. Дано не е закъсняла!

12:04 | 01.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европа обаче се фокусира върху една конкретна технологична област – чиповете. Редица индустрии – от тази за смартфони до автомобилната – преживяха две години на краен недостиг на компоненти заради Covid-19. На Европа ѝ трябваше толкова силно разтърсване, за да се събуди от унеса си и да разбере, че е важно да инвестира в производството на полупроводници. След дъжд качулка, бихте казали. И най-вероятно ще сте прави.

Съединените щати вече приеха своя Закон за чиповете, а президентът Джо Байдън присъства лично на откриването на големи заводи за полупроводници, което подсказва колко потенциал вижда администрацията му в тази стратегия.

Европейският съюз си постави амбициозната цел до 2030 г. да започне да произвежда до 20% от чиповете по света. Планът, наречен от Европейската комисия EU Chips Act (подобно на този в САЩ), предвижда отпускането на 43 млрд. евро за проучвания и производство.За сравнение Конгресът на САШ одобри над 70 млрд. долара в подкрепа на американската индустрия за полупроводници и близо 200 млрд. долара за научни изследвания. Коментар за мащаба и размаха не е необходим.

Същевременно в ЕС се заговори повече за дълбоки технологии, а през октомври EIT даде началото на инициативата Deep Tech Talent Initiative, с която иска да обучи 1 млн. души в сферата на дълбоките технологии до 2025 г. Под шапката "дълбоки технологии" попадат решения, които комбинират науката, инженерната, биологичната и дигиталната сфера, а според ЕС те са незаменими за създаването на решения за глобалните предизвикателства, с които се сблъскваме. 

Ако не инвестираш в правилната ИТ екосистема в страната си, не можеш да растеш.
Алесандро Куриони
вицепрезидент на IBM Research

Казусът с иновациите обаче не трябва да е фокус единствено на ниво ЕС, а и на ниво страни членки, смята Алесандро Куриони, вицепрезидент на IBM Research.

„Въпросът не е в компаниите да вкарват пари, за да помагат за развитието на всичко това. Правителствата трябва да се фокусират върху тази задача. Ако го направят, компаниите ще бъдат стимулирани да инвестират повече локално. Всеки има своя роля. Ако не инвестираш в правилната ИТ екосистема в страната си, не можеш да растеш“, коментира той в интервю за Investor.bg.

Къде е България?

ЕС разделя страните в блока на няколко групи според представянето им, гласи информация на сайта на Европейската комисия.

Иновационни лидери са Швеция, Финландия, Дания, Нидерландия и Белгия. Ирландия, Люксембург, Австрия, Германия, Кипър и Франция са силни иноватори, които се представят над средното за блока ниво. Умерени иноватори са Естония, Словения, Чехия, Италия, Испания, Португалия, Малта, Литва и Гърция.

България попада в категорията развиващи се иноватори, заедно с Унгария, Хърватия, Словакия, Полша и Румъния.

Последна актуализация: 11:38 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Силициевата долина се превърна в това,което е, точно защото държавата нямаше никакво участие в този процес.Относителните успехи в някои сфери на технологиите в България са отново точно зараи липсата на държавна намеса..Вкарайте държавата в това, и ви пожелавам късмет в чакането на добри резултати..Не го знам кой е този Стефан Добрев, нито какъв е този Европейски институт за иновации и технологии, но ми прилича на обикновена бюрократична хранилка и инструмент за усвояване на еврофондове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още