IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои са важните уроци по оцеляване от предишните технологични сривове?

Това, което се случва в момента, може да положи основите на новия бум в индустрията

21:54 | 21.12.22 г.
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Време за градене

Отвъд простото оцеляване на сегашната криза, един въпрос, който повечето хора в технологичния бранш трябва да си зададат, е как да се възползват от нея. Има един често пренебрегван урок от технологичните спадове, казва Маргарет О‘Мара, професор по история в Университета на Вашингтон, чиято книга „The Code” описва историята на Силициевата долина. Този урок е свързан с ключовата роля, която държавните разходи има при определянето на това кои компании ще растат или ще бъдат родени по време на спадове.

Полезен период за припомнне на тези уроци е този, който почти никой, който все още работи в технологиите, не си спомня – края на 80-те години. По това време разходите за отбрана, които създадоха и поддържаха Силициевата долина, спаднаха в края на Студената война и настъпи затишие в продажбите на компютри, припомня О‘Мара.

Това, което съживи индустрията, беше сближаването на зрялата технология – компютърните мрежи – и Закона за високопроизводителните изчисления от 1991 г. Този закон предоставя 600 млн. долара, които днес се равняват на 1,3 млрд. долара, на редица институции, включително Националния център за суперкомпютърни разработки в Университета на Илинойс. Там екип от програмисти създава браузъра Mosaic, който е ключов за популяризирането на World Wide Web. Това, което последва, разбира се, е дългият интернет бум, който продължава с периодични прекъсвания и сега. Без всички коаксиални и оптични кабели, които наприха възможен високоскоростният интернет достъп, нямаше да има World Wide Web, Amazon и Google.

Наскоро приетият Закон за чиповете и науката, който предосъавя 52,7 млрд. долара за американски инвестиции в полупроводници, има потенциала да подхрани следващия бум в технологиите, посочва О‘Мара.

Според нея важното нещо, което трябва да се запомни от такива преходи, е, че е много трудно да се предвиди какво ще бъде следващото голямо нещо, изградено върху нов хардуер.

Леви от Box смята, че това ще е изкуственият интелект, който ще роди „стотици стартъпи“.

Файнцайг залага на разширената реалност, особено ако Apple най-сетне пусне своите очила със смесена реалност, за които се говори отдавна. А Дел вярва, че каквото и да следва, то ще бъде изградено от тлеещите останки на скорошния технологичен бум.

Прекомерното изграждане на интернет инфраструктура по време на дотком бума положи основите за растежа на облака и мобилните платформи. А много от хората, които напуснаха неуспешни стартиращи компании по това време, научиха тежки уроци и след това основаха следващото поколение компании.

„Нашата икономика е структурирана така, че да позволява тези моменти на еуфория“, коментира Дел. „Ние надграждаме, има срив, а след това бавно натрупване отново – този цикъл на бум и спад е от съществено значение за една добре функционираща система“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 21.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още