IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай увеличава броя на роботите в производството, докато работната сила намалява

Доставките на индустриални роботи в страната са нараснали с 45% през 2021 г.

09:18 | 08.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Въпреки търговското напрежение със САЩ и нарастващото притеснение на Запада от прекомерна зависимост от произведени в Китай стоки, азиатската страна все още е световна фабрика, отговаряща за 29% от глобалното производство, показват данни на ООН.

Много по-млади работници избягват работата в заводите, предпочитайки по-гъвкави опции в разширяващия се сектор на услугите в Китай. Около 147 млн. души са били заети в производствения сектор на Китай през 2021 г., сочи прогноза на Международната организация на труда. Данните показват спад спрямо пика до 169 млн. през 2012 г. През същия период заетостта в сектора на услугите се е увеличила с 32% до приблизително 365 млн.

Освен че помага за справяне с натиска от тази промяна, автоматизацията може да помогне на китайските фабрики да се съсредоточат повече върху по-сложни производствени задачи, изискващи по-голяма прецизност, отколкото могат да предложат повечето хора, докато самите роботи стават по-евтини и по-адаптивни.

Dobot, базиран в Шънджън производител на малки роботизирани ръце, използвани в индустрията и образованието, е разработила роботизирана система за клиент в Китай, които произвежда безжични слушалки за Apple.

Системата ползва роботизираните ръце за инсталирането на магнити в кутията на слушалките – процес, който преди включвал четирима души. Човешкият екип може да завърши около 650 кутийки на час, роботът може да направи 800, казва Сие Дзюндзие, продуктов директор в Dobot.

„Автоматизацията е неизбежна тенденция“, казва той.

Данните на IFR показват, че инсталациите за индустриални роботи в световен мащаб са се увеличили с 27 на сто през 2021 г. спрямо 2020 г. до 486 800. Ръстът на доставките през 2020 г. е минимален спрямо предходната година, тъй като пандемията доведе до спад на инвестициите.

САЩ и други части на Северна и Южна Америка са добавили 49 400 робота през 2021 г., което се равнява на 27% ръст на годишна база, а инсталациите в Европа са се увеличили с 15 на сто до 78 хил.

Въпреки че терминът „индустриален робот“ обхваща набор от продукти, машините трябва да бъдат програмируеми, многофункционални устройства, използвани за автоматизирани индустриални приложения, за да бъдат включени в статистиката на IFR.

Предварителни данни от Китай показват, че инсталациите от производителите на електроника са нараснали с 30% през 2021 г., тъй като износителите са се опитвали да отговорят на бума на търсенето на потребителски стоки на запад. Други сектори, които са значими инвеститори в роботика, са автомобилният и производителите на пластмаса, гума, метали и машини. Инсталациите на роботи в автомобилния сектор в Китай са скочили с близо 90% миналата година, допълват данните на IFR.

Въпреки че секторът за роботика на Китай се разраства, повечето промишлени роботи, инсталирани в страната през миналата година, са произведени в чужбина, най-вече в Япония.

Манабу Окахиса, който управлява китайското подразделение на японския производител на роботи Yaskawa Electric Corp., твърди, че скоростта на навлизането на роботите в Китай отразява желанието на компаниите да експериментират с нови технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 08.10.22 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още