IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната битка между Мъск и Twitter повлича елита на Силициевата долина

Двете страни по случая призовават банкери, съветници, адвокати и членове на бордовете на различни компании

13:48 | 30.08.22 г. 1
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Самият Мъск се е съгласил на преглед на всяко съобщение, свързано с Twitter, което е получил или изпратил между 1 януари и 8 юли. Призовките от негова страна са поне 36, включително до Дорси, тъй като милиардерът се опитва да покаже, че Twitter е излъгал за броя на фалшивите акаунти в своята платформа – нещо, което той посочва като причина да се оттегли от споразумението. В понеделник адвокатите му призоваха Питер Затко, бивш директор на Twitter, който обвини компанията, че прави неверни изявления относно практиките си за сигурност.

Мъск е поискал огромни обеми от данни от Twitter, в това число кореспонденция между членовете на борда на директорите и информация за акаунтите години назад. В четвъртък миналата седмица съдът предостави на Мъск ограничен набор от 9000 акаунта, които Twitter одитира, за да определи колко бота са били в платформата през определеното тримесечие. Предприемачът призова и банкерите на компанията от Goldman Sachs и J.P. Morgan.

Но Мъск също показа недоволството си от опитите на Twitter да получи достъп до неговите групови чатове. Този месец адвокатите му се опитаха да ограничат запитванията на компанията, като казаха, че не планират да предават съобщения „от приятели и познати, с които Мъск може да е имал мимолетни размени на реплики относно Twitter”.

Кръгът от приятели на Мъск изглежда раздразнен от действията на компанията. След като получава призовка от 62 страници този месец, Лонсдейл, инвеститор, работил с Мъск в компанията за дигитални разплащания PayPal, изрази явно недоволството си от случващото се.

„Нямам нищо общо с това, освен няколко язвителни коментара, но получих документ: „ВИЕ СТЕ ДЛЪЖЕН“, написа в Twitter Лонсдейл.

Сакс, друг приятел на Мъск, който е работил с него в PayPal, е отговорил на призовка от Twitter с туит, който включва снимка на корица на списание Mad с огромен среден пръст.

В съдебна декларация от петък адвокатите на Сакс, които са подали молба за отмяна на призовката, посочват, че досега той е предоставил 90 документа за Twitter. Те обвиняват компанията, че „тормози“ Сакс и създава „значителни“ правни разходи за него, като го призовава в Калифорния и Делауеър.

Адвокат на Сакс не е отговорил на запитването за коментар.

Същевременно и Twitter, и Мъск са се обърнали към множество водещи адвокатски фирми.

Twitter е наела пет такива с експертиза в корпоративните спорове в Делауеър: Wachtell, Lipton, Rosen & Katz; Potter Anderson & Corroon; Ballard Spahr; Kobre & Kim, както и Wilson Sonsini, Goodrich & Rosati. Мъск се е спрял на екип от три компании: Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom; Quinn Emanuel  Urquhart & Sullivan и Chipman Brown Cicero & Cole.

Други водещи адвокатски фирми, в това число Freshfields Bruckhaus Deringer, Perkins Coie, Baker McKenzie, and Fenwick & West, са отказали да коментират заради опасения от конфликт по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Такива неща в България няма да се случат скоро не се бойте, все пак е нужно да имаш закони и да ги налагаш за да се стигне до съдебни дела. Тук има някакво законодателство което се пише от хора от квартала но то е за красота, ако такава ситуация се случи в България двамата шефове ще се срещнат някъде да се сбият и евентуално ще си запалят колите един на друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още