IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се нуждае от адекватна стратегия за икономическо развитие

Тя трябва да отчита икономическите и политическите промени в Европа, каза Красимир Тодоров, преподавател по Стратегически мениджмънт

21:52 | 25.03.22 г. 1
България се нуждае от адекватна стратегия за икономическо развитие

България се нуждае от нова, адекватна стратегия за икономическо развитие, която да съчетава най-добрите елементи от трите съществуващи сега стратегии. Идеята е не просто да се възстанови потенциалът за растеж на икономиката, но и да се доразвие. Това каза доц. д.ик.н. Красимир Тодоров, преподавател по Стратегически мениджмънт и член на Академичния съвет на ВУЗФ, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това ще позволи конвергенция на икономиката в дългосрочен план, за да може доходите на гражданите да се доближат до тези на останалите европейски държави. "Начинът за постигането на това трябва да бъде изцяло чрез икономически реформи, а не както досега националната програма предвиждаше, чрез утвърждаване на определени политики", коментира гостът.

Според него нуждата от създаване на стратегия за икономическото развитие на България не се е променила, но е променена необходимостта от анализиране на съществуващите стратегически документи, които са валидни за развитието на България.

„Нужна е преценка доколко в съвременните условия тяхната валидност се потвърждава или не", каза доц. Тодоров в навечерието на Кръгла маса "Стратегически мениджмънт и регулиране на бизнес процесите в държавата", която ще се проведе на 31 март във ВУЗФ. 

"В тази връзка сега е точното време за провеждането на кръглата маса за обединяване на идеи и мисли за създаване на една нова стратегия за България, която ще помогне в променената политическа и икономическа обстановка на страната. Нужна е конвергенция на икономиката за създаване на производства с по-висока добавена стойност и с по-голяма консуматорска способност", сподели събеседникът.

"Необходимо е много ясно да се обсъди дали България разполага с адекватна стратегия за преминаване през променените икономически условия", добави преподавателят във ВУЗФ.

В момента съществуват три официални стратегически документа - "Националната програма за развитие на България 2030", документът "За отговорно управление за участие на гражданите", изготвен от стратегическия съвет при президента и "Националния план за възстановяване и устойчивост". 

Необходимо е обединяване на всичките три стратегии, за да осмислим нуждата от една нова стратегия, която да отчита икономическите и политическите промени в Европа.   

Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Възможно най-добрата Стратегия за Развитие на България - https://bg-razvitie.alle.bg . Хайде някой да извади по-добра .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още