IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиненията срещу Мъск: При сексуалния тормоз става въпрос единствено за власт

Нови обвинения в сексуален тормоз се появиха срещу един от най-влиятелните мъже в света и напомниха, че в такива случаи рядко става въпрос за искрено привличане

16:37 | 13.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представете си, че завършвате годишния обучителен модул за предотвратяване на сексуален тормоз на работното място. Как бихте отговорили на следните въпроси?

- Вие, високопоставен мениджър, се оказвате привлечени от стажант. Би ли било редно да го/я каните на среща?

- Уместно ли е да предложите на служител по договор екстравагантен подарък - кон, например - в замяна на секс? Ако тя/той откаже, можете ли да намалите работните ѝ/му часове?

- Вие сте главен изпълнителен директор на компания. Би ли било приемливо многократно да молите някоя от вашите служителки да има бебета от вас?

Ако сте отговорили с „не“ на всички тези въпроси, поздравления – преминавате. Ако сте отговорили с „да“ на всички тях: е, може би вие сте Илон Мъск, пише в коментар за Bloomberg колумнистката Сара Грийн Кармайкъл.

Според бивши служители на SpaceX Мъск – главният изпълнителен директор на няколко компании, включително Tesla, Neuralink, X, Boring Company и SpaceX, е направил всички тези неща, според публикация на Wall Street Journal. Осем бивши инженери на SpaceX обвиниха Мъск за създаването на „широкоразпространена сексистка култура“ – както и че са били уволнени, когато са се оплакали от нея. (Представител на SpaceX нарече материала на WSJ „напълно подвеждащ“; Мъск отрече инцидента с коня; компанията оспори, че служителите са били неправомерно уволнени.)

Предлагането на каквото и да е било на служител в замяна на секс би било явно нарушение на законите за сексуален тормоз, които забраняват подобни предложения „quid pro quo“. Също така никога не е приемливо да наказвате служител за това, че е отхвърлил сексуалните ви набези – това пък се нарича отмъщение.

Въпреки че сексуалният тормоз често бива описван като криворазбрана романтика - от мъж, да речем, който наистина си пада по колежка – би било по-точно да го разглеждаме като игра на власт: начин да се изясни на жените, че това конкретно е „момчешки клуб“.

Ето защо компаниите, в които повечето служители са мъже и в които на почит е културата на мачизма „смачкай или бъди смазан“, се свързват с по-високи нива на тормоз. На жените се гледа като на външни хора, а не на колеги. Тормозът не е толкова, защото мъжете са незрели колежанчета (честно казано, обида към истинските колежанчета). Нито пък всъщност става въпрос за привличането на мъже от жени. Става въпрос за това кой наистина заслужава работното място. Целта на тормоза е да направи работния живот на жените толкова неприятен, че те да напуснат. Това е форма на дискриминация, поради което е и незаконно.

И макар сексуалните отношения между възрастни по взаимно съгласие обикновено да не са напълно забранени от политиките на компании, корпоративните правила в SpaceX – както в много големи фирми – ги забраняват между шефове и подчинени.

Но изглежда нищо от това не е спряло могъщия Мъск да се цели в жени от компаниите си с цел сексуално завоевание.

Главните изпълнителни директори обикновено получават щедри възнаграждения, за да спазват правилата - техните собствени и тези на властите. Когато вместо това изберат да ги пренебрегнат, това изпраща послание и до останалата част от компанията.

И съобщението изглежда е получено, ако можем да съдим по многото обвинения в сексуален тормоз в различните компании на Мъск. Дори преди делото да бъде заведено тази седмица, служителки в SpaceX и Tesla бяха завели дело за непристойни подвиквания, нежелано докосване и мизогиния. И тези действия, казват ищците, ще се влошават всеки път, когато изпълнителният директор публикува някой многото си неприлични туитове. Както каза източник пред Rolling Stone, „в тази фабрика има хора, които гледат на [Мъск] като на бог. Ако той говори така, те също знаят, че могат“. Tesla отрече да има извършени неправомерни действия по подобни съдебни дела и в някои случаи постигна споразумения с ищците.

За да се справят, някои жени казват, че носят по-широки дрехи - но след това са тормозени и за това. Една жена дори построи стена от картонени кутии на работното си място в опит да се скрие. И това не е помогнало.

Какво тогава помага? Това наистина не е ядрена физика. Работните места, където тормозът е по-рядко срещан, се характеризират с лидерство, каквото Мъск и различните му бордове на директори засега изглежда не могат да осигурят. Те наемат, насърчават и задържат жени; те създават откровена, но инклузивна среда и очакват всички, включително изпълнителният директор, да се отнасят с уважение към служителите и политиката на компанията.

Мъск, Човек на годината за 2021 г. на списание Time, често е представян като бизнес гений – харизматичен новатор, който постига резултати. Този имидж беше накърнен от неговото хаотично, унищожително поглъщане на X, бившата Twitter, и забавянето на продажбите на електромобили на Tesla. Дали компаниите на Мъск са успели благодарение на ексцентричното му поведение или въпреки него? Все повече изглежда да е второто.

Мъск, колкото и непостоянен да е, не е глупак. Ако вярваме на последните обвинения, той е бил достатъчно наясно със ситуацията, за да каже, опипвайки една от жените: „Не трябва да правя това“, а на друга, че трябва да излъжат и да кажат, че сексуалната им връзка не е започнала, докато тя напусна компанията. Трудно е да се четат твърдения като тези без на човек да му се появи лош вкус в устата.

Също толкова неприятно: начинът, по който Мъск – според съобщенията – е използвал широката си корпоративна мрежа, за да заплита сексуалните си мишени, придърпвайки ги по-близо, когато проявява интерес, и отпращайки ги, когато му е удобно.

Така например се твърди, че Мъск е примамил стажантка на вечеря – той я е поканил да обсъдят нейните „идеи за подобряване на SpaceX“, преди да я целуне - след което я е убедил да приеме по-високопоставена корпоративна роля. Тя казва, че това се е оказало символичен пост без истинско влияние, което понякога я е оставяло толкова деморализирана, че се е криела в банята. И след като многократно е отхвърляла по-нататъшни сексуални предложения, ѝ е бил обърнат гръб. Други жени казват, че са откликнали на бизнес инициативите на Мъск добросъвестно, но после са установили, че кариерата им е в застой, след като са отхвърлили сексуалните му набези.

При тормоза става въпрос за власт, а Мъск е един от най-влиятелните хора в света. Така ли той избира да упражнява влиянието си? Не е нужно да сте били отличник по време на обучението си срещу сексуален тормоз, за ​​да разберете, че това не е начин да управлявате бизнеса си – и със сигурност не е начин да се отнасяте към друго човешко същество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 4 седмици
До: RoyBatty ... мхм ... нещо като агент Гоце и стажантките ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
RoyBatty
преди 4 седмици
Мъск нещо не е бил послушен .. май ще го наказват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още