IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разполага с пет пъти повече боеприпаси, но Украйна действа по-умно… 

Киев отчита успехи в символичната битка за Бахмут. Олексий Мелник обяснява как ще продължи настъплението и какво означава то за войнатa

19:29 | 17.05.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Русия все още има превъзходство в оръжейно отношение във войната и изстрелва по 20 000 артилерийски снаряда на ден по украинските позиции край Бахмут. Това е поне пет пъти повече от това, с което разполага Украйна. Но именно това превъзходство принуждава Украйна да бъде особено умна и да компенсира недостатъка си с различни тактики. Разбира се, голяма роля играят и западните оръжейни доставки, които създават своеобразен паритет, казва в интервю за германския Handelsblatt Олексий Мелник, военен експерт и съдиректор на украинския мозъчен тръст „Разумков", където ръководи програмата „Външна политика и международна сигурност".
 
По думите му същият принцип с бил демонстриран при потапянето на флагмана на руския Черноморски флот „Москва": Украйна, която няма военноморски флот, използва военновъздушните си сили, за да победи руския си противник, който разполага със силен черноморски флот. Тази логика може да бъде приложена и по отношение на Бахмут, сигурен е Мелник. 

Специалистът потвърждава широко разпространеното мнение, че Русия и особено наемническата групировка „Вагнер“ използват войниците си като пушечно месо - особено след като се сражават с вербувани затворници. Те не се интересуват от човешкия живот и приемат загуби от 20 000 души, за да завладеят два километра в Бахмут. А два километра не са значителна придобивка, пояснява военният експерт. 

Украйна, от друга страна, използва различна тактика: тя използва прецизни боеприпаси и безпилотни самолети в Бахмут. Украйна е особено успешна в предоставянето на последните на своите войници, които те използват за провеждане на разузнавателни мисии. Тези различни тактики позволиха на страната да освободи два километра от Бахмут със значително по-малко жертви, пояснява Мелник. 

И така – от дни украинската армия съобщава за напредък на фронта в Бахмут, говори за първи успех. Но какво е значението Бахмут за цялата контраофанзива? „Украинската цел не е да спечели битката за Бахмут, а да спечели войната. Това е много важно. Дали Бахмут наистина играе толкова голяма роля за Украйна във военните разчети, не знаем. Само тесен кръг от вътрешни хора познава плановете за контранастъплението. Или, както наскоро заяви секретарят на украинския Съвет за сигурност Олексий Данилов: Най-вероятно все още не е решено къде украинската армия ще атакува следващия път. Не е ясно дали концентрацията ще продължи да бъде върху Бахмут или другаде. Това, което е ясно, е, че сега руснаците трябва да изтеглят войските си от други позиции на фронта и да ги преместят в този град - защото искат да избегнат унижението, доколкото е възможно“, казва още Олексий Мелник. 

По думите му е ясно, че Украйна няма да освободи Бахмут, ако следва същата стратегия като Русия. Тоест с ударни отряди, които служат като пушечно месо. В момента Киев контролира само един и половина квадратни километра от Бахмут. Следователно в определен момент за Украйна би било логично да използва безпилотни самолети, за да отблъсне вражеските войски. 

Според него оптимално би било, ако украинската армия успее да обкръжи руснаците в Бахмут - поне частично. Тогава атаките с дронове ще бъдат най-ефективни и руснаците ще бъдат принудени да се изтеглят, ако не искат да бъдат обкръжени. Така може се случи това, което стана с Херсон – доброволно изтегляне на руската армия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: khao , я дай своя прочита ако не те затруднява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
"Русия разполага с пет пъти повече боеприпаси, но Украйна действа по-умно " ...но, Русия запази и разгръща допълнителни производствени мощности в режим на военновременно натоварване, докато украинските, са 90% разбити, 95% без нормално ел.захранване, 75% свити материални и 85% - просто обезлюдени, заради закарването на мъжете на фронта за убой, като пушечно месо. Скоро, ще бъдат допълнително свити доставките на оръжие отвън (познайте, защо) и още засилена - суровинната и HR криза. Какво следва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
До: andyAL -> AI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
"Русия разполага с пет пъти повече боеприпаси, но Украйна действа по-умно" :-))))))) Виц на деня!!! 30+ патриота по 5 мил. $ всеки за по-малко от 5 минути! Какви висоти на интелекта!!! И AL ще им завиди! :-)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 1 година
Пропагандистите днес много са се напушили. Ако минат на твърдо, скоро ще има пристрастяване и свръх-доза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: cyclop Войната е мир, пък безумното е умно...това вече сте го измислили как става... сега измисли как копейките да станат долари, хахахахахах!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
рашибозуците в пристъп на жест на добра воля ще извършат масово и неорганизирано прегрупиране ... натам вървят нещата ... хаха ... щото пиша чат-пат за любителите на санитарен фаянс и гугъла ми пуска в рекламните карета банери с реклами за ... санитарен фаянс ... :))) ... гугъл нищо не знае за вас и не го използва с комерсиална цел ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 26
cyclop
преди 1 година
Важното е да е умно. Дългове - в космоса, ловят по градинките да пращат за месомелачката - до последния украинец, "няма да се откажат" от отделилите се републики с руско население, което тероризират от години. Умно. Умното си е умно, особено ако има кой да ти го обясни как именно е "умно" - от "медиите". Пък фонда за мир праща военна помощ. Умно. Войната е мир, пък безумното е умно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още