IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалиха ли се западните санкции срещу Русия?  

Въпреки че държавите по света бързо наложиха икономически санкции на Русия след пълномащабната ѝ инвазия в Украйна, резултатите са разнопосочни. 

08:14 | 17.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Цистерни с гориво са паркирани на паркинга на Московската петролна рафинерия на АО "Газпром нефт" MNPZ в Москва, Снимка: PA/MAXIM SHIPENKOV
Цистерни с гориво са паркирани на паркинга на Московската петролна рафинерия на АО "Газпром нефт" MNPZ в Москва, Снимка: PA/MAXIM SHIPENKOV

Това донякъде се обяснява с хаотичния характер на санкциите, наложени както през 2014 г., когато Русия започна непровокираната си война в Украйна, така и през 2022 г., когато започна тоталната инвазия. Взети заедно, те не само не успяха да възпрат Русия (на която изрично беше казано, че ще бъде изправена пред безпрецедентни мерки преди нападението на 24 февруари), но и - до известна степен - не успяха да нанесат обещаните щети. 

Западът никога не е заявявал целта си, освен желанието да ограничи и накаже Кремъл. Както заявява Агата Демара от Economist Intelligence Unit, „объркването около ефективността на санкциите произтича от липсата на яснота относно техните цели". 

Санкциите никога нямаше да спрат инвазията на Путин. Той разполагаше със значителен военен фонд (дори ако Западът замрази над 300 млрд. долара руски държавни активи) и има непрекъснати приходи от енергетиката. Въпреки че целта да се навреди на руската икономика постигна известен първоначален успех, остава неясно до каква точно степен. Ясно е, че някои западни компании се чувстват свободни да работят в Русия на Владимир Путин и също толкова ясно е, че руските власти са успели да отклонят пълното въздействие на западните мерки. 

Това се вижда от цифрите. Първите прогнози през 2022 г. сочеха, че руската икономика се задъхва и върви към колапс, като някои експерти твърдяха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще спадне със 7-8 % за една година. В действителност спадът беше само около 2,5%. През тази година МВФ прогнозира, че БВП ще нарасне с анемичните 0,3 %. Това не е толкова лошо, колкото би могло да бъде, но има реални признаци за основна слабост на икономиката - реалните заплати намаляват, потребителското търсене се срива, а инфлацията достигна 11,5% през януари, пише още Викснинс.  Западните стоки изчезнаха от витрините на магазините. Снимка: ЕPA/MAXIM SHIPENKOV Западните стоки изчезнаха от витрините на магазините. Снимка: ЕPA/MAXIM SHIPENKOV

По време на войната Русия все пак поддържаше търговията с други държави като Китай, като изнасяше стоки като петрол, газ, въглища и уран и работеше с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за износ на своя петрол, което в крайна сметка помогна за поддържането на икономиката ѝ на повърхността. И макар че приходите на Русия от изкопаеми горива достигнаха 1,08 млрд. долара на ден през второто тримесечие на 2022 г., тъй като цените се повишиха, прогнозите са, че този месец те ще намалеят до около 560 млн. долара на ден, но остават огромен източник на приходи.  

Путин и министрите му обаче не са свободни да харчат тези пари, както си искат. Както показаха аутопсиите на руските ракети, високотехнологичните оръжия на Кремъл са зависими от западни компоненти, а санкциите намалиха този приток. Кремъл дори изпитва затруднения да доставя достатъчно артилерийски боеприпаси. 

Така година по-късно е ясно едно - санкциите са оказали по-малко въздействие от първоначалните надежди в краткосрочен план, но все още не е ясно какъв ще бъде ефектът им в средносрочен и дългосрочен план. Мерки като ограничаването на цените на петрола за руския износ имаха значителен ефект, което подчертава необходимостта съюзниците да играят дългосрочно и да продължат с координирания и устойчив натиск върху Русия. Икономическите мерки имат разяждащ ефект, отслабвайки елементите в руската верига за доставки и - да се надяваме - предизвиквайки окончателен срив. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Ами като гледаме макроикономическите показатели, очевидно НЕ работят !!!! Няма как държави с фиктивни икономики, да повалят държава с реална икономика, която има на всичко отгоре съюзници със също такива реални икономики. Иначе на руснаците снарядите и ракетите им свършват още от април насам... чакайте. Западът плаши с доставки на танкове, ама не може да сформира два танкови батальона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
wart
преди 1 година
Само предателите лицемери веднага напуснаха Русия за да се харесат на изкуфелият престъпник---- терорист Байдън. Особено като Рено да напусне такъв огромен 150 милионен пазар не е нормална това само ***....т може да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andy Всички как гаварят как тебя, са сдъвкани и изплюти от живот лузери, кои търсят виновник за собствен провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 15
andy
преди 1 година
"САЩ и демократичните им съюзници" Това само (ваку)умни могат да го вземат за истина! ;-) Всичката тази папла4 са най-големите и нагли модерни торорicти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Дали санкции работают? - в бюджет на РФ за януари няколко трилиона рубли дефицит. Февруари още повече. Ето достатъчно ли ви как отговор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
vasp
преди 1 година
Какви глупости и общи приказки се публикуват тук ... Хубаво е да получаваш заплата за пасквили като този ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още