IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Next се доближава все повече до печалба от 1 млрд. паунда

Модният търговец на дребно повиши прогнозата си за втори път в рамките на два месеца

14:05 | 19.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският моден търговец на дребно Next заяви в четвъртък, че е напът да постигне годишна продажба от почти 1 млрд. паунда (1,3 млрд. долара), повишавайки прогнозата си за втори път за два месеца след по-добра от очакваното търговия напоследък, съобщава Ройтерс.

Акциите на компанията поскъпват с над процент на борсата в Лондон към 14 ч. българско време.

С над 800 магазина в Обединеното кралство и Ирландия и почти 8 млн. онлайн клиенти, Next често е смятана за полезен измерител за това как се справят потребителите.

Компанията има почти 2 млн. чуждестранни клиенти, купуващи през сайта ѝ, и много повече, които купуват продуктите ѝ чрез платформи на трети страни, или т.нар. агрегатори.

Групата отчете ръст от 7,1% на печалбата преди данъците за периода януари-юли при увеличение от 4,4% на пълните цени. Тя заяви, че продажбите при пълни цени през първите шест седмици на второто ѝ фискално полугодие „значително са задминали“ очакванията ѝ и са нагоре с 6,9%.

В резултат на това Next повиши прогнозата си за ръста на продажбите за второто полугодие до 3,7% спрямо предишните насоки за увеличение от 2,5%.

Освен това компанията очаква годишната печалба преди данъците да е 995 млн. паунда, над предишните насоки за 980 млн. паунда и с 8,4% повече спрямо предишната 2023/2024 финансова година.

Next преминава през трудно полугодие за модната индустрия заради необичайно студената пролет и хладното и влажно началото на лятото. В същото време кризата с разходите за живот продължава да тежи върху разходите за стоки, които не са от първа необходимост.

Групата печели особено много от засилването на онлайн продажбите си на международно ниво.

Конкурентите Primark, John Lewis, собственика на Zara Inditex и H&M подчертават влиянието на необичайното време върху продажбите си.

Next заяви, че средните продажни цени тази година, на сравнима база, „леко са намалели“ спрямо миналата година.

Акциите на компанията, смятана от анализатори за един от най-добре управляваните търговци на дребно във Великобритания, поскъпват почти наполовина през последната година, достигайки рекорден връх тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още