IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shein повишава цените си преди IPO-то

Средните ценови повишения на Shein задминават тези на конкурентите H&M и Zara

12:56 | 13.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговската верига за бърза мода Shein, известна с евтините си китайски дрехи, повишава цените на някои основни продукти с около една трета. Ходът вероятно има за цял да повиши приходите преди планираното първично публично предлагане (IPO), сочи анализ на ценовата стратегия на компанията, съобщава Ройтерс.

Средните ценови повишения на Shein задминават тези на конкурентите H&M и Zara, показват данни на лондонската компания за изследвания EDITED, която сравнява цените към 1 юни на годишна база.

Shein е отказала коментар.

Компанията управлява онлайн платформа за продажби на широка гама стоки, макар че основният ѝ бизнес е да произвежда и продава собствени брандове, основно дамски дрехи.

Макар че Shein не разкрива финансовите си данни публично, Coresight Research оценява, че приходите на компанията ще достигнат 50 млрд. долара тази година – скок от 55% на годишна база.

Увеличаването на цените на основните линии и привличането на повече външни брандове, които да продават на сайта, може да помогне на Shein да постигне тези приходи и да увеличи печалбата.

„Shein има много силна инерция напоследък, което може да изиграе добра роля в IPO плановете ѝ“, коментира Ерик Лотир, експерт в онлайн търговията в консултантската къща AlixPartners.

В САЩ – най-големият пазар по продажби на компанията, Shein е повишила средната цена на дамските рокли с 28% за една година към 1 юни до 28,51 долара, показват данни на EDITED.

Това все още е под средната цена за рокля на H&M (40,97 долара) и на Zara (79,69 долара) в САЩ, макар че Shein повишава цените с по-голям процент от конкурентите си през периода.

Във Великобритания увеличението при роклите е от 15%, а във Франция, Германия, Италия и Испания – 36%.

„Ако могат да докажат, че тези цени ще се задържат, тогава оценката ще се увеличи значително“, коментира Алекс Романенко, ръководител на ценообразуването в търговията на дребно в консултантската Pearson Ham Group.

Shein търси оценка от около 50 млрд. паунда в листването си в Лондон, съобщи Sky News. Компанията е отказала коментар по IPO плановете си или оценката.

Компанията се опитва да привлече и нови брандове към платформата, например марката маратонки Skechers, която продава спортни обувки на цени от 32 до 174 долара в сайта. Skechers е отказала коментар за това как се представят продажбите ѝ в Shein.

Като цяло ръстът на Shein вероятно ще се забави на по-установените пазари като САЩ и Великобритания, коментира Луис Делиз-Фавр, пазарен анализатор на облекло в GlobalData.

„На глобално ниво Shein може да успее да поддържа подобни нива на растеж, докато продължава да навлиза и да се развива на нови пазари, стратегически да увеличава някои от цените си или чрез придобивания“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още