IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните дивиденти на Chanel увеличават богатството на собствениците ѝ с 12 млрд. евро

Базираната на Кайманови острови холдингова компания на сем. Вертхаймер за Chanel трябва да получи дивидент от 5,7 милиарда долара за 2023 г.

15:01 | 06.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Милиардерското семейство зад Chanel е прибрало дивидент за над 12,4 млрд. долара от печалбата на луксозния бранд през последните три години, допринасяйки за огромен ръст на личното им богатство и подчертавайки усилията за диверсифициране от висшата мода, съобщава Bloomberg.

Базираната на Кайманови острови холдингова компания на сем. Вертхаймер за Chanel трябва да получи дивидент от 5,7 милиарда долара за 2023 г. Това е най-голямата годишна сума, откакто производителят на луксозни продукти започна да публикува резултатите си в Лондон преди шест години. За предишната година сумата бе 1,7 млрд. долара, а за 2021 г. - 5 млрд. долара, показват документи.

Печалбата допринася за ръст от 19% на нетното състояние на семейството през последната година до общо 108 млрд. долара и с около 26% спрямо богатството по времето, когато дивидентът за 2021 г. бе изплатен, показва индексът на милиардерите на Bloomberg. Странящите от медиите братя – 75-годишният Ален и 72-годишният Джерар, имат по равни дялове в тясно контролираната компания, която те наследиха като внуци на един от първоначалните бизнес партньори в парфюмерийната дейност на Габриел „Коко“ Шанел.

Семейство Вертхаймер са част от група на ултрабогати френски граждани, чиито богатства от луксозни стоки и козметика нараснаха през последните години, тъй като потребителите пръскат пари за скъпи чанти и парфюми. Сред тях са Бернар Арно, основател на LVMH и най-богатият човек в света, наследницата на L'Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс, която е най-богатата жена, и фамилията зад производителя на чанти Hermes International.

Последният предложен дивидент за Вертхаймер съвпада с отслабване на луксозния сектор за някои марки. Chanel е сред компаниите, които досега са устояли на спада в търсенето – приходите нараснаха с 16% миналата година до почти 20 млрд. долара. Главният финансов директор Филип Блондио каза, че тази година може да отбележи "по-значителни инвестиции в недвижими имоти".

В същото време семейната компания на Вертхаймер, Mousse Partners, използва приходите, за да инвестира в сектори извън индустрията. Миналата година компанията, оглавявана от полубрата Чарлз Хейлброн, беше сред триото от най-богатите френски династии, които помогнаха за свалянето на инвестиционна банка Rothschild & Co от борсата.

Mousse Partners инвестира и в широка гама стартъпи, включително Brightside Health, компанията за дигитална реклама Brandtech Group, биотехнологичната компания Evolved by Nature и доставчика на здравни услуги Thirty Madison, показват документи.

Семейство Вертхаймер се възползват от начина, по който империята им е структурирана географски. Каймановите острови не налагат данъци върху дивидентите за местния бизнес, докато Обединеното кралство, където е базирана Chanel, обикновено не налага данъци при източника върху дивиденти, изплатени от британска фирма на друга в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още