IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Benetton планира преструктуриране на фона на растящите загуби

Очаква се бордът на модната група да се събере във вторник, за да обсъди нетна загуба от около 230 млн. евро за 2023 г.

21:17 | 27.05.24 г.
Снимка: Johannes Simon/Getty Images
Снимка: Johannes Simon/Getty Images

Италианската фамилия Бенетон подготвя планове, с които да преодолее нарастващите загуби на едноименната модна марка Benetton, включително раздяла с изпълнителния директор Масимо Ренон след четири години на поста, съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама източници, близки до групата в понеделник.

Очаква се бордът на модната група да се събере във вторник, за да обсъди нетна загуба от около 230 млн. евро за 2023 г., която включва обезценки, казва запознат източник.

За сравнение, през 2022 г. нетната загуба бе от 81 млн. евро, когато приходите възлязоха на 1 млрд. евро.

След това акционерите на Benetton трябва да се съберат на 18 юни, когато мандатът на главния изпълнителен директор Ренон няма да бъде подновен, казват двама източници.

Ренон, който изгради кариерата си в производството на очила, работейки в Luxottica, Safilo и Marcolin, е отказал коментар.

Семейство Бенетон притежава групата за облекло, станала известна с цветните си дрехи и провокативните си рекламни кампании чрез холдинговата компания Edizione.

Edizione се готви да подкрепи преструктурирането на модния бранд и да инжектира 260 млн. евро, казва един от източниците, добавяйки, че Edizione ще упражнява по-строг контрол върху групата.

Benetton се затруднява да устои на нарастващата конкуренция от гиганти в бързата мода като собственика на Zara Inditex, който има по-пъргав модел на производство и дистрибуция, способен да реагира по-бързо на променящите се вкусове на потребителите.

В интервю за италианския вестник Corriere della Sera в събота председателят Лучано Бенетон, един от основателите, казва, че се е очаквало групата да излезе на нулата през 2023 г. съгласно тригодишен стратегически план, но се е появила по-лоша от очакваната финансова ситуация през последните месеци.

Лучано Бенетон добавя, че настоящото ръководство, водено от Ренон, е изненадало борда, като е разкрило "драматичен" дефицит.

Основана през 1965 г. от италианската фамилия Бенетон като производител на облекло, Benetton се разшири до търговия чрез около 4000 магазина по целия свят, показват данни на сайта на бранда. След листването на акциите на групата в Милано през 1986 г., Benetton бе свалена от борсата през 2012 г. - последната година, в която реализира печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още