IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите за бърза мода се готвят за мерките на ЕС срещу планините от отпадъци

По-малко от една четвърт от общо 5,2 млн. тона отпадъци от дрехи в Европа се рециклират, а милиони тонове завършват на сметището всяка година

13:50 | 01.09.23 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Залята Африка

В завода в Барселона дрехите пристигат от над 7 хил. контейнера за даряване в супермаркетите и в магазините на Zara и Mango. Инфрачервени машини, дарени от Inditex, идентифицират типа влакна на дрехите, за да се ускори до голяма степен ръчното сортиране.

В момента около 40% от дрехите, които Moda Re получава, се изпращат към други съоръжения за рециклиране. От тях само една пета след това се рециклират „до влакно“ – дял, който Moda Re очаква да нарасне до 70% през следващите три до четири години.

Засега по-голямата част от рециклирането вместо това е насочено към продукти от по-нисък клас, например кухненски кърпи.

Почти половината дрехи, дарени на Moda Re, се изпращат за препродажба в африкански страни като Камерун, Гана и Сенегал. Moda Re казва, че дрехите, които изнася, могат да се използват повторно.

Според данни за търговията на ООН ЕС е изнесъл 1,4 млн. тона употребявани дрехи през 2022 г., над два пъти повече спрямо 2000 г. Не всички от тези дрехи се използват повторно и износът на употребявани дрехи от Европа към Африка може да доведе до замърсяване, когато дрехите, които не могат да бъдат препродадени, се озовават на сметищата, казва ЕС.

Предложените правила на Европейската комисия се стремят да намалят безскрупулните оператори, които изнасят повредени артикули, предназначени за сметища, и ще изискват от държавите да покажат способността си да управляват суровината по устойчив начин.

Moda Re казва, че има за цел да намали обема на дрехите, които изпраща в Африка.

Само 8% от даренията в момента се препродават в магазините за втора употреба на Moda Re – методът, който до голяма степен се смята за по-ефективния начин за повторна употреба на стари дрехи. Подобно количество завършва в европейските депа.

Компанията има за цел да удвои количеството, което препродава, като се разшири до 300 магазина за втора употреба в Испания през следващите три години от малко над 100 в момента.

Корпоративна отговорност

Освен усилията на Inditex, Puma има партньорства с компаниите за събиране и сортиране на облекла I:CO в Германия, Texaid в Швейцария и Vestisolidale в Италия.

Adidas, Bestseller и H&M инвестират във финландския стартъп Infinited Fiber Company, който произвежда влакна от текстилни отпадъци, картон и хартия.

Законодателният натиск на Комисията включва правила, които да накарат търговците на дребно да участват в разходите за събиране на използвани дрехи за повторна употреба и рециклиране.

Съгласно предложените правила търговците на дребно ще плащат такса от приблизително 12 евроцента на артикул за всяко облекло, продадено в блока, с по-високи ставки за облекла, които са по-трудни за рециклиране, изчисли Комисията през юли.

Както в Испания, асоциации за текстилни отпадъци ще бъдат създадени във всяка страна. Във Франция тази система вече е въведена от 2008 г. под ръководството на организация, наречена Refashion.

Ройтерс е задала въпроси към десет водещи модни компании, включително Adidas, H&M и Primark, как таксите ще засегнат тяхната рентабилност. Нито една не е предоставила оценка. Всички казват, че се надяват таксите да бъдат еднакви в целия ЕС.

„Това е цунами от законодателство“, казва Мауро Скалия, директор на устойчивия бизнес в EURATEX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още