IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на прежди с очакван ръст през новата 2023 г.

Преждите, наред с органичния памук и конопа, имат всички шансове да се превърнат в символа на екологично чистата мода

14:08 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Материал на Pleta.bg

Преждите са специфичен елемент в текстилната индустрия. От една страна, в тях има нещо вечно и непреходно, лишено от приумиците на времето и модата, защото имат специфични функции за студените дни през годината. От друга страна, през последните десетилетия плетивото сякаш беше позабравено и обвито в сладникавата мантия на остарелите ретро ресурси, които не ползваме масово. 

Съвсем скоро обаче цялото това разбиране за преждите може осезаемо да промени своя курс. Според експертите пазарът на прежди го грози сериозен ръст през 2023-та година. И както ще разберете в следващите редове, тази тенденция съвсем не е обусловена само от икономически показатели, но и от странични, доста по-дълбоки фактори. 

Ключовите играчи в сектора срещу новите гиганти 

Традиционно за най-добрите производители на прежди винаги са се смятали имена с традиции от източните страни, включително и съседката ни Турция. Наред с нея, популярни страни износители на прежди в света са Бангладеш и Пакистан. През последните няколко години обаче икономическият гигант Китай вложи огромни ресурси и в развитието на текстилната си индустрия, включително и в производството на прежди. Подобен бе и случаят на Индия, която за кратко време излезе като лидер от пазара, но днес отново се завръща с доста солидни показатели и качество на крайната си продукция. Индийският и китайски възход определено стимулираха доминиращите до този момент ключови играчи не просто да увеличат своята производителност, но и да обърнат поглед в бъдещето, като внедрят нови технологии и модели. 

Естественото срещу синтетичното или битката срещу полиестера 

Полиестерът като един от най-често сочените виновници за огромното количество вредни емисии, отделяни именно от текстилната индустрия, започва да намира сериозен враг в позабравените естествени текстури. Сред тях, разбира се, са и преждите, които наред с органичния памук и конопа, имат всички шансове да се превърнат в символа на екологично чистата и по-близка до природата мода. 

И като стана дума за мода…

Оказва се, че и тя има пръст в тенденцията за увеличаването на търсенето, а и популярността на преждите. Още през изминалата 2022-ра година, когато на бял свят се появиха новите есенно-зимни трендове, валидни и за студените дни на настоящата 2023-та, стана ясно, че плетивото ще е на почит. По модния подиум с плетени пуловери, рокли, а дори и летни дрехи, включително и бански, се разходиха едни от най-красивите модели на водещи дизайнери и модни къщи. Плетивото буквално засия с нова светлина в елитната модна индустрия и то с шеметен естетичен размах в интересни кройки, оригинални цветови съчетания и множество необичайни декорации, създадени именно от прежда.

Преждата извън модата и гардероба 

Тя намира своето място и на много други места през последните няколко години. Появява се под формата на килими в домовете, в които търсят „зеленото“ и екологично чистото. Става сериозен, а понякога и основен ресурс в новооткритите ателиета за ръчна изработка, които от малки ЕТ-та, днес се превърнаха в бутикови семейни фирми с огромен потенциал да пробият на пазара за декорация и ръчната изработка на сувенири и украса. На огромен интерес се радват и изделията за деца, включително и за най-малките – бебетата – от плетиво. Естествено, те дебютират на пазара отново с актуалния призив за по-устойчив и близък до природата начин на живот. 

По всичко личи, че животът на преждите не просто не е приключил, ами може би започва нова страница, като първите редове ще бъдат писани именно през 2023-та година.   

Статията е създадена с информативна цел със съдействието на Pleta.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още