IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тим Кук има важна задача извън Apple – да помага за възстановяването на Nike

Технологичният лидер от години съветва компанията за спортни стоки по ключови въпроси

22:30 | 21.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В наши дни Apple и Nike са близки партньори по линия на Apple Watch. Те продават съвместно брандирани модели от 2016 г., които имат уникални каишки и циферблати. Nike също така предлага свой собствен набор от фитнес функции, които потребителите на Apple Watch могат да инсталират на своите устройства. Преди дебюта на умния часовник на Apple, Кук беше известен като потребител на FuelBand, разработен от Nike предшественик на днешните по-усъвършенствани носими устройства, който беше спрян месеци преди представянето на Apple Watch през 2014 г.

Докато Кук се издигаше в кариерата си, той и Найт се сближаваха. В разговор в Станфорд Найт нарече Кук „страхотен лидер, с когото да работиш“. Той също така коментира профила на Кук в Time 100 през 2021 г., като каза, че главният изпълнителен директор на Apple е „способен да мисли тактически и стратегически в индустрия, далеч по-различна от неговата“. Години по-късно Кук небрежно препоръча мемоарите на Найт на поп звездата Дуа Липа в нейния подкаст.

Nike беше стабилен, развиващ се бизнес през по-голямата част от мандата на Кук в борда на директорите и промените в ръководството бяха рядкост. Всичко това се промени през 2019 г., когато разочароващите финансови резултати и куп обвинения в сексуален тормоз срещу подчинените на Паркър объркаха управлението на тогавашния главен изпълнителен директор. Паркър не беше засегнат и днес е изпълнителен председател.

В опит да модернизира електронната си търговия, Nike избра Донахю за свой нов главен изпълнителен директор. Бившият лидер на eBay се познаваше от десетилетие с Найт, но също така потърси Кук за съюзник. Изпълнителният директор на Apple съветваше Донахю как да се справи с инвеститори активисти като Карл Айкън и Илон Мъск в eBay преди около десетилетие. В Nike Донахю нарича Кук ментор и съветник.

Присъствието на Кук беше отбелязано от служители в глобалната централа на Nike в Бийвъртън, Орегон, които казаха, че главният изпълнителен директор на Apple от време на време ще дава предложения за дизайна на магазини и ще насърчава компанията да се фокусира върху основните продукти и да не насища пазара. Това е в съответствие с дългосрочната стратегия на Apple както при Джобс, така и при Кук. Не е изненадващо, че Кук изрази и мнение относно усилията в областта на технологичните онлайн операции на Nike.

През 2021 г. и 2022 г. Nike се натъкна на казуси в Китай, с които Кук имаше известен опит, като се има предвид, че Китай е базата на веригата за доставки на Apple и един от най-важните ѝ пазари. Кук се сблъска с доста проблеми в региона, обхващащи от условия на доставчиците до предполагаеми нарушения на трудовото законодателство.

Докато Nike инвестираше в обновяването на дигиталната си екосистема в Китай, включително онлайн магазина си, приложението си и услугата си в WeChat, диекторите на технологичното подразделение на Nike често цитираха стратегията на Кук за спазване на закона на местата, в които работи.

Миналия месец, когато стана дума за оценяване на кандидатите за изпълнителни директори, Хил спечели подкрепата на Кук. Бивш стажант, който си проправи път нагоре в организационната структура на Nike в продължение на три десетилетия, той излезе от пенсия и сега ръководи, като залага на стратегията на Кук в Apple за задържане на мениджъри, които са експерти в културата на компанията, колкото е възможно по-дълго. Найт благодари на Кук за усилията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Спорт виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 5 дни
До: Tikva007 това заради липсата на руски тяз и заради фондер, и глобалистите нали проззз? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 6 дни
А бре, аматьорчета, защо не си цензурирате името и в заглавието? Детска градина. Инвесторска биля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 6 дни
**** Кук има важна задача извън Apple да помага за възстановяването на Nike* - То затова ни Епъл, ни Найк са мръднали нанякъде с идеите. Епъл си е където я остави Джобс, а Найк даже пробва задна скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още