IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тим Кук има важна задача извън Apple – да помага за възстановяването на Nike

Технологичният лидер от години съветва компанията за спортни стоки по ключови въпроси

22:30 | 21.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новата серия iPad не беше единственото нещо, за което Тим Кук мислеше, когато представяше таблетите в централата на Apple в Калифорния през май. Другото беше на краката му – чифт единствени по рода си маратонки, проектирани от Nike на iPad само за Кук, пише Bloomberg.

Кук, главен изпълнителен директор и най-дълго служилият член на борда на директорите на Nike, помагаше на съоснователя Фил Найт и изпълнителния председател Марк Паркър през най-тежката година за най-голямата компания за спортно облекло в света, откакто се присъедини към борда през 2005 г. Два месеца преди премиерата на новия iPad, Nike предупреждава, че продажбите ще спаднат, тъй като търсенето на маратонки се е забавило заради конкуренцията от нови марки. През първата половина на тази година съкращенията стигнаха и до офисите на производителя на обувки.

Месеци след пускането на iPad на пазара, Кук помага със съвети за справяне с промяната в ръководството на Nike. Джон Донахю, бившият лидер на eBay, когото Кук някога беше подкрепил за най-високата позиция в Nike, се оттегли само след четири години начело. След това Кук помогна за назначаването на Елиът Хил (ветеран от Nike) за нов главен изпълнителен директор.

През последните 19 години Кук си изгради роля на един от най-близките външни съветници на Nike и е водещ независим директор на компанията. По време на мандата си той е експерт по въпроси, вариращи от Китай, през технологични операции до назначаване на ключови нови ръководители, твърдят настоящи и бивши служители на Nike и Apple. Те отказват да бъдат назовани, тъй като се обсъждат деликатни корпоративни въпроси.

Сега Кук, чрез своята директорска позиция, помага на Nike да премине през най-тежката си криза от десетилетия. Продажбите на компанията спаднаха с 10% през последното тримесечие, а Nike оттегли прогнозата си за цялата година. Освен това отложи деня на инвеститорите, планиран за ноември, за да даде повече време на новия главен изпълнителен директор да разработи стратегия за връщане към успеха, която Кук и колегите му от борда ще трябва да одобрят.

Когато Кук се присъедини към борда на Nike през 2005 г., той все още беше главен оперативен директор на Apple и дясна ръка на Стив Джобс. По това време двете компании бяха близо до първото си партньорство – създаването на сензор за крачкомер, поставен в долната част на маратонки Nike, който да изпраща спортни данни към iPod. Найт беше развълнуван да приветства него и техническата му експертиза, обявявайки Кук за „велик актив“.

По онова време Apple тъкмо беше започнала официално да разработва iPhone и беше на прага да се превърне в гиганта, който е днес. Като главен оперативен директор, Кук отговаряше за отношенията на Apple с партньори и доставчици, за подразделението за Mac, за клиентските услуги и поддръжка, а предвид отсъствията на Джобс по медицински причини, се зае и с ежедневните операции на компанията. Джобс се оттегли от поста през август 2011 г., а Кук стана главен изпълнителен директор.

През 2016 г. Найт, който тогава беше близо 80-годишен, се оттегли като председател на борда на Nike и даде ролята на Паркър – дизайнер на обувки. След това Кук се ангажира повече като водещ независим директор и в момента е председател на комисията по възнагражденията на компанията.

Последна актуализация: 21:49 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Спорт виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 дни
До: Tikva007 това заради липсата на руски тяз и заради фондер, и глобалистите нали проззз? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 дни
А бре, аматьорчета, защо не си цензурирате името и в заглавието? Детска градина. Инвесторска биля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 4 дни
**** Кук има важна задача извън Apple да помага за възстановяването на Nike* - То затова ни Епъл, ни Найк са мръднали нанякъде с идеите. Епъл си е където я остави Джобс, а Найк даже пробва задна скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още