IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неволите на Nike дават шанс на Adidas

Германската компания увеличи продажбите си през последната година, а анализаторите очакват ръст от 10% за последното тримесечие

08:04 | 14.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският гигант в сферата на спортните облекла и оборудване Nike изпитва сериозни проблеми, което дава шанс на неговия германски конкурент Adidas да увеличи пазарния си дял, пише в анализ на Ройтерс. За целта обаче германската марка трябва здраво да поработи, за да задържи интереса на потребителите към популярните спортни обувки "Самба" и "Газела".

Благодарение на тях Adidas увеличи продажбите си през последната година, а анализаторите очакват компанията да обяви приходи за последното тримесечие в размер на 6,4 млрд. евро, или с 10 на сто повече на годишна база. Резултатите на компанията излизат на 29 октомври.

След повече от година на мода "Самба" обаче трудно ще си остане "обувката, която всеки желае" още много време, смятат експертите. "Потребителите, които са в крак с модата, вече притежават въпросните маратонки. Сега гледаме как Adidas ще развие тенденцията и ще представи по-евтини варианти, за да разшири бизнеса", коментира Аниша Шърман, анализатор в Bernstein.

"Този пазарен дял все още може да продължи да расте, тъй като има мнозина, които не са се сдобили с въпросните обувки или не им се иска да платят 100 долара, за да ги имат, но биха платили, например, 60 долара", допълва тя.

В опит да привлече потребителите, които искат да се впишат в модата, но и да се почувстват уникални Adidas продължава да предлага нови вариации на "Самба", "Газела" и "Специал" в различни цветове, като някои модели са с езици като на футболни обувки, а други имат контрастни линии в нови материали, като кадифе.

Засега това поддържа интереса към стоките на Adidas от страна на търговци като JD Sports. При отчитането на резултатите на компанията за първото полугодие главният изпълнителен директор на Adidas Бьорн Гулден посочи, че все още е налице "сериозен интерес" от страна на търговците.

"Винаги има спадове и възходи, потребителите и търговците искат повече, а марката трябва да направи крачка назад и да посочи какво ще направи, за да запази продукта за повече време", казва Мат Пауъл, експерт и старши съветник в BCE Consulting. Adidas има право да сложи спирачка на "Самба" и "Газела" и да си гарантира пълната им разпродажба".

Налице са знаци, че фокусът на компанията се измества към други обувки като "Кампус" и ретро маратонките за бягане SL72, а Седмицата на модата в Париж показа нови модели на Adidas, свързани с моторните спортове, което отразява растящата мода, свързана с "Формула 1". Миналата седмица беше обявено 10-годишното й сътрудничество с луксозната група LVMH.

Adidas вече не може да разчита на добра печалба от останалите наличности от обувките "Йези", тъй като търсенето им рязко намалява. През август те се продаваха с намаления от до 70 на сто.

Но след като Nike изтегли годишните си прогнози и обяви, че търговският му сезон е слаб, а новият главен изпълнителен директор междувременно встъпва в длъжност, Adidas има уникалната възможност да расте, особено в САЩ, където Nike изцяло доминира, а германската компания разчиташе почти изцяло на "Йези".

В Европа през последната година Adidas увеличи пазарния си дял, а делът на Nike спадна, сочат преки данни от продажбите от Consumer Edge. Те показват още, че расте и делът на On Running, Puma и Hoka.

Шърман очаква Adidas да продължи да увеличава дела си и през следващата година, тъй като на Nike ще му трябва време да подобри представянето си. "Това може да се промени, ако Nike представи силен нов модел напролет. С намаляването на интереса към "Самба" и "Газела" обувката на следващата година може да нещо, произведено от Nike.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още