IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Юрген Клоп става глобален ръководител на футбола в Red Bull

Той ще съблюдава международната мрежа от футболни клубове на бранда

17:18 | 09.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Юрген Клоп се присъединява към Red Bull като глобален ръководител на футбола. Това се случва по-малко от шест месеца след като той се оттегли от поста треньор на футболен клуб Ливърпул, пише Bloomberg.

Клоп, който през май напусна Ливърпул след девет години в него, ще съблюдава международната мрежа на футболните клубове на Red Bull от януари, като ще служи като съветник по талантите и стратегията, обяви австрийската компания за енергийни напитки.

Red Bull притежава редица отбори, включително Лайпциг, Залцбург и Ню Йорк Ред Булс. Освен това има дял в Лийдс Юнайтед. Клоп няма да отговаря за треньорството на отборите, а вместо това ще съветва за развитието им.

57-годишният Клоп остави хиляди фенове на Ливърпул ужасени, когато напусна клуба след големи спечелени трофеи, включително Шампионска лига и Висшата лига. Първият му успех беше с германския Борусия Дортмунд, където отведе отбора до две последователни титли в Бундеслигата през 2011 и 2012 г.

Назначаването му „ще бъде определящо за участието ни в международния футбол и неговото продължаващо развитие“, коментира Оливър Минцлаф, ръководител на корпоративните проекти и инвестиции на Red Bull.

Жерар Улие, друг бивш мениджър на Ливърпул, беше глобален футболен ръководител на Red Bull от 2012 г. до 2020 г.

Австрийската компания, известна с маркетинга на своите енергийни напитки с кофеин чрез спортни спонсорства, е внимателно управлявана от Марк Матешиц и фамилията Йовидя от Тайланд.

Разходите за маркетинг достигнаха почти една четвърт от приходите миналата година, като плащанията за спонсорство на спортисти, включително на британската световна шампионка на Ironman Люси Чарлз-Баркли и индийската звезда по крикет К. Л. Рахул, достигнаха 1,09 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още