IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nike оттегли прогнозата си за годишните приходи, сигнализирайки слаб празничен сезон

Компанията представи отчета си за първото тримесечие, с който разочарова анализаторите

10:56 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nike оттегли прогнозата си за годишните приходи във вторник, точно когато новият главен изпълнителен директор е напът да поеме управлението. В същото време гигантът в спортните облекла е изправен пред празничен сезон, който вероятно ще е изпълнен с намаления и слаб трафик в сайта и мобилните му приложения, съобщава Ройтерс.

Новината срина цената на акциите на Nike с 6% в следпазарната търговия. По-рано тя се движеше разнопосочно, след като компанията публикува разочароващ ръст на продажбите на тримесечието, но все пак надви очакванията за печалба.

Спадът в трафика във физическите магазини и сайтовете на Nike е по-изразен от очакваното, водейки до натрупване на инвентар, заяви главният финансов директор Матю Френд в разговор след отчета.

Той каза още, че продажбите намаляват въпреки по-високите промоции в магазините собственост на партньорите му с продажби на едро и дребно.

Ръстът на компанията напоследък е в застой, притиснат от от по-бързи конкуренти като On и Hoka на Deckers. Миналия месец компанията обяви, че връща в компанията ветерана Елиът Хил, за да поеме управлението от досегашния главен изпълнителен директор Джон Донахю.

Цената на акциите на Nike е надолу с 18% от началото на годината. Тя се е възстановила с 10% от 19 септември насам, когато компанията обяви завръщането на Хил.

Оттеглянето на прогнозата ще даде на Хил така необходимата гъвкавост, за да оцени стратегиите на Nike и бизнес тенденциите, както и да „разработи планове, за да позиционира най-добре бизнеса за фискалната 2026 г. и след това“, заяви Френд. Nike по-рано прогнозира спад на годишните приходи с между 4% и 6%.

Вместо годишна прогноза Nike представи насоки за тримесечието септември-ноември, прогнозирайки спад на продажбите между 8% и 10%, което е над очакванията на анализаторите за 7%, според оценки, събрани от LSEG. Компанията очаква брутните маржове да се свият с около 150 базисни пункта през периода.

Нетните продажби на Nike през първото фискално тримесечие са се свили с 10,4% до 11,59 млрд. долара, което е малко над спада от 10%, очаквана от анализаторите.

Нетната печалба за периода възлиза на 1,05 млрд. долара, или 70 цента на акция, спрямо 1,45 млрд. долара, или 94 цента на акция, година по-рано. Резултатът все пак е с 18 цента на акция над очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още