IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви са премиите за българските олимпийски шампиони

За последните три Летни олимпийски игри българските шампиони взимат по 250 хил. лв.

14:23 | 02.08.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Премиите за българските олимпийски шампиони за последните 20 години са увеличавани три пъти. Това каза редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"За Атина 2004 г. премията беше 100 хил. лева, за Пекин 2008 г. беше увеличена на 140 хил. лв. За Лондон 2012 сумата отново нарасна – 200 хил. лв. За последните три Летни олимпийски игри българските шампиони взимат по 250 хил. лв.“, каза Коларов.

За сребърните и бронзовите медалисти също има премии, които логично са малко по-ниски от тези на шампионите.

„Сумите от Париж 2024 за родните атлети за втора и трета позиция са съответно 200 хил. и 150 хил. лв. Толкова бяха и за Токио 2020. За състезателите от 4-то до 8-мо място също има премии, които са между 40 хил. лв. и 10 хил. лв. За Игрите в Лос Анджелис сумите могат и да бъдат увеличени, защото това не се е случвало от 2016 г., но това ще разберем със сигурност след почти 4 години", заяви Коларов. 

Относно представянето на нашите състезатели до момента събеседникът съобщи, че имаме двама финалисти. Дебютантката на Олимпийски игри Валентина Георгиева осигури първия финал за България. Тя се класира за битката за медали на прескок в спортната гимнастика, като отличията ще бъдат разпределени на 3 август.

Друга дебютантка – Десислава Ангелова, също стигна до финал. 26-годишната българка направи страхотно гребане на 2000 м скиф и утре ще се бори за отличие.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още