IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Париж открива Олимпийските игри при строги мерки за сигурност

45 хил. полицаи, 10 хил. войници и 2000 служители на частни охранителни компании ще се грижат за безопасността на церемонията по откриването тази вечер

10:49 | 26.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Франция си поставя за цел да удиви света в петък с екстравагантна церемония по откриването на Олимпийските игри в сърцето на Париж. Те ще преминат под знака на рискове за сигурността в момент на засилено геополитическо напрежение, пише Ройтерс.

Около 45 хил. полицаи, 10 хил. войници и 2000 служители на частни охранителни компании ще осигуряват безопасността на парада по протежението на река Сена, бреговете ѝ и околните паметници в безпрецедентни мерки за сигурност.

Процесия от лодки ще отведе близо 7000 спортисти по реката, която преминава покрай някои от най-известните забележителности на Париж, а над 300 хил. зрители ще наблюдават от бреговете.

След последните Олимпийски игри в Пекин през 2022 г. избухнаха войните в Украйна и Газа, което означава, че Игрите ще се проведат в напрегната обстановка. Франция е в най-висока степен на сигурност макар официални представители многократно да заявиха, че няма конкретна заплаха към церемонията по откриването или към самите Игри.

Като част от голямата операция за сигурност властите се обърнаха към правомощия, приети с антитерористичен закон, като поставиха 155 души под наблюдение, което строго ограничава придвижването им, сочат официални данни и преглед на случаите от Ройтерс.

В същото време израелските спортисти са ескортирани от представители на елитните тактически части от и за събитията и ще получат 24-часова защита по време на Олимпиадата, съобщиха официални представители.

Множество световни лидери ще бъдат в Париж за церемонията по откриването, която ще бъде охранявана и от снайперисти на покривите. Речното дъно на Сена беше проверено за бомби, а въздушното пространство над Париж е затворено.

По време на Игрите самолети с радари за наблюдение и дронове Reaper ще наблюдават чувствителни места отгоре, а 2000 изтребителя Mirage ще бъдат в готовност да прехващат самолети, които са се отклонили в ограниченото въздушно пространство.

Всичко е готово

„Всичко е готово“, заяви френският президент Еманюел Макрон във видео, публикувано в социалната мрежа Х. „Дори олимпийските кръгове са тук. Наслаждавайте се на Игрите!“, допълни той.

Макрон, който спечели втори мандат преди две години, се надяваше Олимпийските игри да затвърдят наследството му. Но неуспешният му ход с предсрочните парламентарни избори го отслаби и помрачава неговия момент на международната сцена.

Засилените мерки за сигурност водят до силно недоволство на местните жители, след като полицията наложи зона за сигурност по протежението на реката преди церемонията по откриването, като издигна метални бариери, за да отцепи квартала, и изисква разрешение – пропуски с QR кодове, за влизане.

Кафенетата по бреговете на Сена, които обикновено са пълни през лятото, останаха тихи заради ограниченията. Това не помогна за повишаване на духа на страната за Олимпийските игри, който Макрон ще се надява да се подобри след добро начало на Игрите.

Заради нашествието на Русия в Украйна обичайно огромната делегация от спортисти на Москва е сведена до 15 души, които са отговорили и приели изискванията за допустимост, за да се състезават като неутрални спортисти, сочи списък, публикуван от Международния олимпийски комитет (МОК) на 20 юли. Беларус ще изпрати 17 спортисти като неутрални.

Плаващ парад

Церемонията, която ще започне в 19,30 ч. местно време, за да даде началото на Олимпийските игри в Париж 2024 г., ще премине пред много от обичаните забележителности на френската столица, включително Лувъра и Моста на изкуствата.

„Ще се възползваме от всички исторически паметници около Сена и няма да остане бряг или мост, които да не бъдат изпълнени с музика, танци и представления“, каза хореографът на церемонията Мо льо Пладек.

За първи път церемонията по откриването ще се състои извън стадион.

Подробности като кои артисти ще вземат участие, кой ще бъде последният човек, който ще поеме олимпийския факел и кой ще запали олимпийския огън, за да отбележи началото на Игрите, се пазят в тайна.

Екипът от артисти съобщи, че репетира тайно, за да запази всичко в тайна.

Голяма неизвестна за церемонията на открито е времето. За момента прогнозата е за облачно време, докато организаторите се надяваха да се възползват от „златния час“, когато залезът осветява сградите по средата на церемонията.

Над 10 500 спортисти ще участват на Олимпийските игри, сто години след като Париж беше домакин на Игрите за последен път. Състезанията започнаха в сряда, а първите от общо 329 медала ще бъдат раздадени в събота. Церемонията по закриването ще се състои на 11 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още