IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците показват слаб интерес към Олимпийските игри малко преди началото

По-богатите туристи вместо това избират близки дестинации в Европа

21:26 | 13.06.24 г.
Снимка: Kiran Ridley/Getty Images
Снимка: Kiran Ridley/Getty Images

Агенциите за луксозни пътувания в САЩ засега отчитат слаб интерес към Олимпийските игри в Париж, тъй като по-богатите туристи вместо това избират близки дестинации в Европа, съобщава Ройтерс.

Домакините на Олимпийските игри често отчитат бум на посещенията, но пътническите агенти казват, че резервациите за Олипиадата в Париж между 26 юли и 11 август са от туристи с по-скромни доходи. Европейските луксозни брандове LVMH и Cartier вече заявиха, че залагат повече на бизнеса извън Франция, тъй като богатите туристи избягват Париж по време на игрите.

Към края на май САЩ е пазарът с най-много билети, издадени за пътуващи към Париж по време на Игрите, посочва базираната във Валенсия, Испания, компания за данни за самолетни билети Forward Keys. Билетите от САЩ до Париж са напът да се увеличат с 37% на годишна база.

„Определено виждаме хората да отиват към Париж“, казва говорителят на луксозната туристическа агенция Virtuoso Мисти Белс. „Но толкова ли е стабилно, колкото може да бъде? Не мога да го твърдя“.

Летните резервации на Virtuoso за Париж са се увеличили със 172% на годишна база, но резервациите за Франция като цяло са намалели с 22% спрямо същия период на миналата година. Клиентите им вместо това се насочват към Испания и Великобритания, където летните резервации са нараснали съответно с 44% и 10% спрямо 2023 г.

Луксозната туристическа агенция от Маями The Prelude казва, че е получила запитвания за билети и пакети за Олимпиадата, но засега няма резервации.

„Предвид естеството на клиентите, с които работим фактът, че Олимпиадата започва през юли, очаквам да видим много повече искания към средата-края на юни“, казва Стефан Дифиницио, основател на The Prelude.

Ултрабогатите не планират толкова много напред, което се вижда и от наличността в най-скъпите хотели, включително Four Seasons, казва той. Four Seasons Hotel George V в Париж е отказал искането за коментар.

Главният изпълнителен директор на Accor Group Себастиен Базен обаче каза пред посетителите на конференция на индустрията в Ню Йорк в началото на юни, че хотелските резервации за Олимпиадата не са „извънредни“.

„В Париж ще имаме стабилна заетост от 85%, но това не е по-различно от годината по-рано без Олимпиадата... Няма да бъде толкова изключително, колкото бихме очаквали“, каза той.

Очаква се заетостта в луксозни и скъпи хотели през август да се увеличи с 9,1% на годишна база, тъй като 11 дни от игрите ще се проведат през месеца, посочва CoStar, компания за данни за бизнес имоти. Очакванията си цените на резервациите по същото време да скочат със 73%.

Прогнозите на CoStar за заетостта през юли са за спад от 0,5% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още