IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Puma надделя над Nike в спор за търговска марка

Решението на Общия съд на ЕС не позволява на американския бранд да регистрира права над конкретна дума

15:44 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nike изгуби правата върху търговска марка в Европейския съюз върху думата footware (игра на думи от английските footware – обувки, и software – софтуер, бел. ред.) в спор за използването ѝ с главни букви, който я изправи срещу германския конкурент в спортните стоки Puma, предава Bloomberg.

Общият съд на Европейския съюз потвърди по-ранната победа на Puma в апелативния панел по търговските марки на ЕС, който анулира молбата за търговска марка, подадена от отдела за иновации на Nike.

Спорът следва жалба на Puma, която, наред с други аргументи, твърди, че използването на думата от Nike може да доведе до тълкуването ѝ като вид софтуер или технология за краката.

Puma каза, че е „доволна“ от решението. Базираната в Бавария, Германия, компанията заяви, че „твърди от години, че поне някои потребители ще прочетат думата footware като „обувки“ и следователно ще възприемат думата като описателна информация относно предназначението на стоки и услуги”.

Nike, базирана в Бийвъртън, щата Орегон, не е отговорила веднага на искане за коментар.

Решението от сряда все още може да бъде обжалвано пред Съда на ЕС – върховната инстанция на блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още