IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на UFC придобива WWE за 9,3 млрд. долара

Винс Макмеън и Ник Кан ще останат ангажирани с компанията

17:02 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Endeavor Group Holdings Inc., собственикът на компанията за смесени бойни изкуства UFC, се е съгласил да купи World Wrestling Entertainment Inc. (WWE) в сделка за 9,3 млрд. долара с включен дълг.

Сделката оценява WWE на около 106 долара на акция преди изплащането на дивидент, съобщават компаниите. Обединеният бизнес ще представлява предприятие на стойност над 21 млрд. долара, става ясно от съобщение на двете компании, цитирано от Bloomberg. Endeavor ще притежава 51% контролиращ дял в новата компания, а съществуващите акционери на WWE ще имат 49%.

Компанията ще бъде ръководена от Ариел Еманюел, главен изпълнителен директор на Endeavor. Еманюел ще запази позицията си начело на Endeavor. Също така дана Уайт ще продължи да е президент на UFC, а досегашният главен изпълнителен директор Ник Кан ще служи като президент на WWE.

Винс Макмеън, контролиращ акционер на WWE и популярно лице на компанията, който през януари се върна на поста изпълнителен председател, се очаква да получи до 9 млрд. долара от продажбата, съобщиха по-рано запознати за Bloomberg.

Акциите на WWE поевтиняват с 6,4% към 16 ч. в предпазарната търговия в Ню Йорк. Те поскъпват с 33% от началото на годината, тъй като инвеститорите очакваха продажба, което дава на компанията пазарна оценка от 6,8 млрд. долара.

Книжата на Endeavor поскъпват с 2,8%.

В рамките на условията по трансакцията настоящите акционери на WWE ще могат да прехвърлят целия си съществуващ собствен капитал в новото дружество, което ще бъде собственик на UFC и WWE. Тепърва предстои да му бъде дадено име. Очаква се новата компания да бъде листната на Нюйоркската фондова борса със символа „ТKO“.

Endeavor се опитва да сключи сделката с WWE през последните няколко месеца в опит да събере на едно място както лигата по кеч, така и шампионата по ММА и да стане безспорният шампион при бойните развлечения.

Винс Макмеън, 77-годишният контролиращ акционер на WWE, управлява компанията в продължение на десетилетия и ще остане ангажиран с бизнеса след сделката. Самият той определи сделката като „без съмнение най-добрият резултат за нашите акционери и други заинтересовани страни“.

Макмеън се върна на поста изпълнителен председател през януари, след като напусна фирмата миналата година след разкрития, че е платил милиони долари за уреждане на искове за сексуални злоупотреби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още