IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната купа по футбол 2022: За пръв път в страна от Близкия изток

За пръв път в историята на ФИФА Световното първенство ще се проведе през зимата

09:16 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Катар стана първата страна от Близкия Изток, която ще приеме 32 национални футболни отбора, които ще се съревновават помежду си за спечелването на World Cup 2022.

Разбира се, това е само една много малка част от любопитните факти, които правят Световното първенство по футбол 2022 в Катар уникално зрелище, което всички фенове на футбола очакват с голямо нетърпение.

Ето някои от най-любопитните факти, които изумяват запалените почитатели на футбола:

Първото зимно Световно първенство в историята на ФИФА

С предоставянето на домакинството на Катар от ФИФА обявиха и датите за провеждането му, което предизвика истински смут и немалко объркване сред любителите на футболната игра.

За пръв път в историята на ФИФА Световното първенство ще се проведе през зимата, и по-точно в периода от 20-ти ноември до 18-ти декември.

Промяната на сезона се налага, тъй като през лятото (юни - юли) в Катар температурите варират от 40 до 50 градуса по Целзий, което прави провеждането на каквито и да е глобални спортни събития почти невъзможно.

Най-скъпото първенство по футбол досега

Според експерти и анализатори страната домакин Катар е изразходвала над 200 млрд. долара при подготовката на световното футболно събитие.

Голяма част от парите са изразходвани за инфраструктурни проекти, като изграждане на нови стадиони, хотели, магистрали и места за забавления за туристите и футболните фенове, дошли да гледат срещите от първенството на живо.

Най-компактното Световно първенство

Срещите от първенството ще се проведат само на 8 стадиона, разположени в няколко съседни на столицата Доха града.

И тъй като територията на Катар е сравнително малка (11 000 км), градовете и съответно стадионите, определени за провеждането на двубоите, се намират в радиус до 70 км един от друг.

Така феновете на футбола могат да стигнат от единия стадион до другия само за около 90 минути. Което от своя страна прави това Световно първенство най-компактното.

Ако вие нямате възможност да присъствате лично на някой от стадионите, можете да следите играта на вашия фаворит, като влезете в някой от многото сайтове за залози, като ето този онлайн портал.

Най-краткото Световно първенство в историята

Тъй като провеждането на Мондиала се измести от лятото през зимата, това наложи и някои промени в регламента.

Така за пръв път в историята на ФИФА Световното първенство ще продължи едва 28 дни, през които любителите на футбола ще могат да станат свидетели на общо 64 мача.

Първото Световно първенство, което ще се проведе при напълно климатизирани стадиони

За да осигурят комфорт и прекрасни преживявания и за феновете, за футболните отбори, катарци взимат революционно решение. А именно - да климатизират напълно всички стадиони, на които ще се провеждат срещите за Световната купа. Срещите от първенството ще се проведат само на 8 стадиона, разположени в няколко съседни на столицата Доха града. Снимка: Pixabay Срещите от първенството ще се проведат само на 8 стадиона, разположени в няколко съседни на столицата Доха града. Снимка: Pixabay

Първата страна - домакин на Световно, която никога досега не е участвала в него

Катар създава собствена футболна асоциация през 1960 година и става член на ФИФА през 1963 година. Оттогава досега се опитва да се класира за Световното първенство по футбол, но безуспешно.

Най-близко до участие в Световното страната е през 1990 година, когато стига до финалите на квалификационния кръг на AFG, но не успя да направи крачката и отново остана извън класирането за Световната купа.

Това на практика прави Катар първата страна-домакин на Световно първенство по футбол, която никога не е участвала преди в него.

Очакват се рекорден брой посетители

За да проследят двубоите по време на първенството, се очаква в Катар да пристигнат над 1,5 милиона фенове от цял свят.

Удобното географско разположение на страната, както и евтините самолетни билети и лесното получаване на виза правят възможно всеки, който иска да се наслади на играта на любимия си отбор от трибуните на стадионите, да го направи, без да се замисля.

Последна актуализация: 09:29 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още
Финанси виж още