IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-известният банан в света отива на търг за 1 млн. долара

Произведението Comedian се превърна от ирония за света на изкуството в желано попълнение за колекционерите

11:06 | 25.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Cindy Ord/Getty Images
Снимка: Cindy Ord/Getty Images

Това може би е най-известният банан на света.

Когато художникът Маурицио Кателан залепи с тиксо банан на стената си по време на изложението Art Basel Miami Beach през 2019 г., това предизвика огромен интерес. Галерията на Кателан скоро беше принудена да свали произведението, защото тълпите в будката на изложението станаха неконтролируеми. Само в рамките на дни бананът беше: основно съдържание в мемета, обект на анализ от критици, тема за публикации на знаменитости, а един човек дори го изяде. Но може би най-важното е, че колекционерите скочиха веднага, пише Bloomberg.

Произведението, което е озаглавено Comedian, е в три копия, с обявени цени от 120 до 150 хил. долара за брой. Едната бройка е дарена на музея „Гугенхайм“, другите две са частна собственост.

Пет години по-късно едно от произведенията в частни ръце ще бъде предложено на търг при значително по-висока цена: оценката му за предварителна продажба е от 1 до 1,5 млн. долара. „Ние работим не само с едно от най-важните и значими произведения на изкуството, които [Кателан] е създавал някога“, коментира Дейвид Галперин, ръководител на звеното за съвременно изкуство за Америка в Sotheby's. „Това наистина е едно от най-обсъжданите произведения на века. И така, обоснована ли е стойността от 1 до 1,5 млн. долара? Не. Но може ли да бъде дори още по-висока? Вярвам, че е така”, допълни той.

Разбирането за стойността

В изкуството стойността на дадено произведение никога не се е извличала само от материалите, използвани за него. Картината на Пикасо е просто пигмент върху платно. Казано така,  Давид на Микеланджело е просто парче камък. И преди повече от век произведението на Марсел Дюшан Fountain, което представлява фабрично произведен писоар, ефективно премахна (наред с други неща) въпроса дали „ръката“ на художник е необходима, или не, за да може един обект да се превърне в произведение на изкуството. Днес светът на изкуството е наситен с произведения, концептуални или други, направени от готови материали. В това отношение Comedian не е нищо ново.

Снимка: Harold Cunningham/Getty Images Снимка: Harold Cunningham/Getty Images

Това, което може би е по-новото за творбата обаче, е, че тя се тълкува като коментар за абсурда на самия пазар на изкуство. Позволяването на обществеността да наддава за нея, казва Галперин, ще бъде подходяща следваща глава за живота ѝ.

„Това е произведение на изкуството, което провокира толкова много дебат и диалог около понятието за стойност, особено по отношение на изкуството“, обяснява той. „Няма по-добра платформа за участие в тази дискусия от публичния търг“, допълни Галперин.

Какво ще получите

Новият собственик на творбата ще получи сертификат за автентичност. Този сертификат дава правото да се показва произведението и подробни инструкции как това да стане. Като допълнителен бонус спечелилият наддаването ще получи ролка тиксо и банан, което поне ще му спести първоначално ходене до местния супермаркет.

„Бананът и тиксото могат да бъдат заменени при необходимост“, отбелязва Галперин. „Това не е оригиналното тиксо и банан“, допълва той

Включването на произведението в разпродажбата на съвременно изкуство на Sotheby’s на 20 ноември е било строго пазена тайна, казва Галперин. „Нито един човек не знае за това, освен един или двама членове на моя екип и журналистите, с които се свързахме през последните 24 часа“, коментира той.

По тази причина няма предварителна реклама, но Галперин е уверен, че ще има интерес, когато произведението замине на световно турне в Ню Йорк, Лондон, Париж, Милано, Хонконг, Дубай, Тайпе, Токио и Лос Анджелис преди продажбата.

Ще има колекционери на традиционно изкуство, които ще се борят за произведението, за които Галперин казва, че залепеният с тиксо банан ще бъде „значителен трофей“, но световната му слава, продължава той, означава, че интересът може да бъде много по-голям.

„Като се има предвид начинът, по който това произведение успя да пробие границите на света на изкуството и да навлезе в общественото, поп културно съзнание“, заключава той, „има потенциала да предизвика интерес от наистина всички“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 дни
това не е оня банан, нов е... стария изгни! :)) плюс това това "произведение" ако не се лъжа е в три броя... но да, подигравка е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Моабет да става
преди 2 дни
Някой хора наистина са изтрещяли :-( Милион долара за банан и тиксо. За половин цена мога да им предложа още едно произведение на изкуството за да си направят диптих. На втората част ще е друг банан, 48 часа след като е изяден и допълнение няколко парчета позвана тоалетна хартия. Дори ако не са достатъчно доволни от такава инсталация мога да им продам идея как да я превърнат в перформънс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още