IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Трансформърс: Първият“ измести българския филм „Русалки“ от първото място в кината

Доколко помощниците с изкуствен интелект могат да се месят в живота ни, е темата на третия най-гледан филм в българския боксофис

21:26 | 30.09.24 г.
Снимка: Paramount Pictures
Снимка: Paramount Pictures

В края на септември най-гледаният филм в българските кина е „Трансформърс: Първият“, който успя да измести в боксофиса българската продукция с инфлуенсъри в главните роли „Русалки“. За последния уикенд американската екшън фантастика е донесла приходи от 49 758 лв., а българската тийн драма е генерирала 42 494 лв.

„Трансформърс: Първият“ разказва за непокорните роботи Орион Пакс и D-16, които един ден целият свят ще познава като Оптимус Прайм и Мегатрон. Те заемат най-ниското ниво в йерархията на Сайбертрон и мечтаят един ден да се издигнат и да си спечелят правото да се трансформират. Докато излежават наказание, те се натъкват на тайна, която ще ги отведе на приключение, променящо завинаги съдбата им.

За общо 10 дни на екран „Трансформърс: Първият“ е гледан от 11 471 зрители, донасяйки 159 407 лв. „Русалки“ е на екран от 13 септември и за периода до 29 септември е донесъл 508 977 лв. от продажбата на 62 400 билета.

Трети по приходи е хорърът „Тя слуша“ – премиерно заглавие за изминалата седмица. Темата на филма са помощниците с изкуствен интелект (AI) и до каква степен те могат да се намесят в живота ни. Въпросът как може да се противодейства на все по-нарастващото им значение във всекидневието ни е поставен през личната история на семейство, в което влиза помощник AI, наречен Ая, и постепенно превзема света им. За премиерния си уикенд „Тя слуша“ е донесъл приходи от 38 790 лв. от продажбата на 3037 билета.

Анимацията „10 живота“ за разглезения котарак Бекет, който не оценява късмета си, преди да загуби деветия си живот, заема четвърто място в боксофис класацията. Филмът е натрупал 390 322 лв. от продажбата на 40 480 билета.

За 13-а поредна седмица сред най-гледаните заглавия в българските киносалони остава и „Аз, проклетникът 4“. Злодеят Гру, който вече е агент на Антизлодейската лига, се сблъсква с ново предизвикателство. Семейството му се увеличава с още един член – Гру Джуниър, който прави всичко възможно, за да тормози баща си. Това не е единствената тревога – по петите му са злодеят Максим Ле Мал и неговата приятелка Валентина. Това налага семейството на Гру да бъде преместено в тайна квартира, но когато миньоните са наоколо, нищо не се развива по план. Анимацията е донесла над 2,5 млн. лв. от продажбата на 212 201 билета.

След нея се нарежда „Бийтълджус Бийтълджус“, в който 36 години след събитията от първия филм се срещаме отново с Майкъл Кийтън в ролята на Бийтълджус. Този път той е освободен, когато Астрид (Джена Ортега) – дъщерята на Лидия (Уинона Райдър), случайно отваря портала към отвъдното. В продължението на филма на Тим Бъртън участват още Катрин О‘Хара, Уилям Дефо, Моника Белучи, Джъстин Теру. Макар и все още едно от най-гледаните заглавия, филмът не се радва на особен успех в боксофиса с приходи от 297 501 лв. от продажбата на 30 714 билета.

На седма позиция е анимационният „200% вълк“. В него Фреди се замесва с лунните духове, за да се опита да се наложи като истински вълк и лидер на глутницата. Желанието му се сбъдва, но балансът в природата е нарушен – малко лунно духче се оказва заклещено на Земята. Ако не се върне отново на Луната, то ще загине. За да успее да му помогне, Фреди е принуден да направи избор между това да запази силите си на вълк или да спаси духчето. Филмът е гледан от 15 021 зрители, донасяйки приход от 115 651 лв.

„Мълчанието е злато“ с Джеймс Макавой е на осмо място с общо 163 676 лв. от продажбата на 19 608 билета. Филмът е създаден по едноименния датски филм на Кристиан и Мадс Тафдръп и разказва за американско семейство, което гостува на свои познати британци в провинциалното им имение. Това, което започва като мечтана почивка обаче, се превръща в кошмар.

„Дедпул и Върколака“ остава сред най-гледаните заглавия в българските кина за десета поредна седмица. Филмът вече почти е достигнал 2,5 млн. лв. и е гледан от 173 863 зрители.

На десета позиция е анимацията „Панда в Африка: По следите на дракона“, в която се разказва за малката панда Панг. Тя тръгва към Африка, за да спаси най-добрата си приятелка – отвлеченият женски дракон Джилонг. В тази мисия на непознатия континент ѝ помагат нейният ум и няколко нови приятели. Филмът е гледан от 13 623 зрители, донасяйки приход от 117 180 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още