IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италия тества преподаване с помощта на изкуствен интелект в училищата

Страната има един от най-лошите резултати по отношение на основните цифрови умения измежду страните от ЕС

22:00 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италия тества преподаване с помощта на изкуствен интелект в училищата, за да повиши и разшири дигиталните умения на учениците и на преподавателите, предаде БТА.

Министърът на образованието Джузепе Валдитара заяви тази седмица, че софтуер с изкуствен интелект ще бъде тестван в 15 класни стаи в четири региона. Ако експериментът се окаже успешен, схемата ще бъде разширена.

Програмите за изкуствен интелект на таблетите и компютрите в класните стаи ще действат като "виртуални асистенти, които могат да улеснят обучението на учениците и да помагат на учителите да определят методите за все по-персонализирано образование", заяви министърът.

Италия има един от най-лошите резултати по отношение на основните цифрови умения измежду страните от ЕС, според статистическата агенция на блока Евростат, като се представя по-добре само от Латвия, Полша, България и Румъния.

Малко подробности обаче бяха дадени за инициативата в училищата. Канцеларията на Валдитара не можа да потвърди имената на училищата, които ще тестват новата технология и ще разширят нейната работа.

Италианската инициатива за изкуствен интелект в училищата идва в момент, в който министърът на образованието издаде и заповед за забрана на използването на мобилни телефони в класните стаи, дори за образователни цели.

Предишните опити за цифровизация на италианските училища се оказаха трудни, включително по време на пандемията от Covid-19, отчасти поради напредналата възраст на учителите. Повече от половината от тях са на възраст около и над 50 години, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Италианският премиер Джорджа Мелони превърна темата за изкуствения интелект в една от водещите на тазгодишната среща на Г-7 в Пулия. В заключителното си комюнике лидерите на Голямата седморка тогава заявиха, че ще задълбочат "сътрудничеството си за използване на ползите от изкуствения интелект и за управляване на рисковете от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още