IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Биенале на илюстрацията" открива нови бизнес възможности

В момента секторът на илюстрацията се развива изключително динамично, каза Милена Радева, организатор на събитието

22:39 | 28.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дигитализацията в сферата на илюстрацията вече е задължителна. Всяка една илюстрация, независимо дали е създадена на ръка по класическите техники или дигитално, след това бива дигитализирана. Това каза Милена Радева, илюстратор и организатор на "Биенале на илюстрацията", в предаването „В развитие“ Bloomberg TV Bulgaria.

Инициативата „Биенале на илюстрацията“ започва още през 1968 година. Тогава Съюзът на българските художници решава да организира изложба на всеки две години. Така е до 1992 г., когато изложбата  изчезва. Следва период, в който в сферата на илюстрацията не се говори до днес, разказа гостът.

Според Радева участието в едно такова събитие открива и бизнес възможности. Огромен брой от издателствата, които искат активно да работят с български художници и дизайнери, имат интерес да видят каква е селекцията на изложбата. Много галерии и училища се обаждат, за да закупят каталозите.

"Добрата новина е, че когато за пръв път обявихме завръщането на изложбата, с мен се свързаха много колеги, които изявиха желание да участват активно...Всеки, който работи в сферата на илюстрацията, може да се включи. Отворени сме към различни видове художествени училища, които имат паралелки, занимаващи се с това“, каза гостът.

В момента секторът на илюстрацията се развива изключително динамично. „За много кратко време се стигна от това да няма почти никаква работа до това да се връщат поръчки и да няма свободни илюстратори за работа“, отбеляза събеседникът. Българските художници са конкурентни на международния пазар и смело вървят напред, допълни Радева.

По думите й активизирането на сектора се дължи на комбинация от фактори.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още