IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почина френската филмова легенда Ален Делон

88-годишният актьор напусна този свят в къщата си в Души в присъствието на трите си деца

13:30 | 18.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Френската кинолегенда Ален Делон, чийто образ на сърцеразбивач го превърнаха в един от най-известните актьори в Европа, почин на 88 години, съобщава Bloomberg.

Делон е починал „мирно“ в къщата си в Души, френския департамент Лоаре, в присъствието на трите си деца.

Френският президент Еманюел Макрон определи Делон като „паметник“ на страната в публикация в социалната платформа X, добавяйки, че той е изиграл „легендарни роли и е накарал света да мечтае“.

Делон успеха си на физиката си и красивото си лице с пронизващи сини очи, но и на таланта и дозата арогантност, лъхаща от него. Дете на разведени родители от Париж, на 17 години постъпва във флота и обикаля света. Връща се във Франция през 1956 година. Работи като носач в халите и сервитьор на "Шанз Елизе". В елитния квартал "Сен Жермен де пре" привлича вниманието на режисьора и актьора Жан-Клод Бриали, който го води на кинофестивала в Кан, а там физиката му не остават незабелязани.

От първия си филм през 1957 г. Делон присъства почти непрекъснато във френското кино и в съзнанията на фенове, наравно със съперника си Жан-Пол Белмондо. Делон обикновено е определян като красив бунтовник или гангстер, хладно дистанциран и дори малко зловещ.

Във Франция Делон присъства в около 80 филма и телевизионни сериали. Секс символ, известен като мъжката версия на Бриджит Бардо, Делон е наричан „красивия убиец“ заради поразителния си външен вид и ролите, които предпочита да играе. Критиците казват, че най-забележителните му образи са на наемен убиец в „Самураят“ (1967) и на крадец в „Червеният кръг“ (1970).

60-те години са апогеят на Делон, белязани от филмови хитове като "Гепардът", "Под жаркото слънце", "Затъмнението" "Роко и неговите братя". Партнира си с Бриджит Бардо, Клаудия Кардинале, Вирна Лизи, Лино Вентура, Мирей Дарк. Работи с режисьори от ранга на Лукино Висконти, Анри Верньой, Рене Клеман. Получава специалната награда на журито в Кан.

След раздялата с Роми Шнайдер се жени за Франсин Канова, станала известна като Натали Делон. Синът им Антони се ражда през 1964 година в Холивуд, където Делон подписва договор, но е разочарован от качеството на филмите и прекратява ангажиментите си, предава БНТ.

Успехите продължават и през 70-те години. С Белмондо Делон снима един от най-големите си триумфи "Борсалино", класически филм за гангстери. Това е времето на професионалните му срещи с Катрин Деньов, Орнела Мути, Робърт Уагнър, Клаус Кински и Бърт Ланкастър. Приема и главната роля в "Зоро". През 1973 година международен успeх му носи дуета с Далида - "Думи, думи", продуцира филм с британската звезда Питър О`Тул.

Все по-затворен в следващите десетилетия, Делон описва себе си като труден характер и сприхав, а животът му е толкова бурен, колкото и ролите му.

Той получава почетната "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан през 2019 г. въпреки протестите срещу признанието му, че е удрял шамари на жени в миналото и заявеното му противопоставяне на осиновяването на деца от еднополови родители.

Той се разделя с последната си съпруга през 2002 г. „Страдам от онази част от съществото си, която е най-уязвима: сърцето ми“, казва той след раздялата и добавя, че търси жена, за предпочитане зряла.

Делон има син Антъни от съпругата си Натали Бартелеми и две деца от холандския модел Розали ван Бримен, с която се запознава през 1987 г. Те са заедно почти 15 години.

В интервю за Paris Match, публикувано през 2005 г., Делон разтревожи феновете с намеци за самоубийство поради отчаянието и самотата, които изпитва след раздялата няколко години по-рано с майката на две от децата му. „Да решиш да не го правиш е трудната част“, ​​изтъква той. „Да го направиш е детска игра“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 18.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още