IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walt Disney разкри програма за изкупуване на акции за 3 млрд. долара и ръст на дивидента

Компанията представи и редица нововъведения, включително партньорство с Epic Games и нова версия на стрийминг услугата ESPN

10:09 | 08.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Walt Disney надхвърли с лекота очакванията на Wall Street с последния си тримесечен отчет и представи благоприятни за акционерите новини, включително програма за обратно изкупуване на стойност 3 млрд. долара и увеличение на дивидента с 50%, докато се готви за битки с активисти акционери, съобщава Financial Times.

Компанията подчерта усилията си за икономии, заявявайки, че е намалила разходите с 500 млн. долара през първото тримесечие. Тя очаква да изпълни или надвиши целта си от годишни икономии на 7,5 млрд. долара тази година.

Disney е изправена пред битки с Trian Partners на Нелсън Пелц и с Blackwells Capital, които искат места в борда и други промени, целящи да увеличат цената на акциите. Книжата са с 9% нагоре тази година и поскъпнаха с над 6% в следборсовата търговия.

Trian, която започна битка за контрол над Disney миналата година, преди да се откаже от нея, публикува кратко изявление, с което сигнализира, че ще продължи с кампанията си. „Виждали сме този филм и преди и не харесахме края му“, казва компанията.

Загубите на стрийминг услугите на Disney, които включват Disney+, Hulu and ESPN+, са намалели с 300 млн. долара спрямо предишното тримесечие благодарение на ценовите увеличения и по-високите рекламни приходи. Групата заяви, че очаква да изпълни целта си да достигне рентабилност на стрийминг подразделение си до тази есен.

Главният изпълнителен директор Боб Айгър заяви, че резултатите доказват, че Disney “е обърнала страницата и навлиза в нова епоха“.

Айгър обяви серия от нововъведения в сряда, включително инвестиция за 1,5 млрд. долара в Epic Games – групата зад популярната игра Fortnite. Двете компании ще си сътрудничат по изграждането на „Disney вселена“ през следващите няколко години – ход, който според Айгър бележи последното изместване на холивудската група към игрите.

„Можете да си представите създаването на кратки видеа или може дори да използваме платформата, за да разпространяваме част от съдържанието ни“, каза той. „Ще има някои възможности да се купуват дигитални стоки, може би дори физически стоки в даден момент“.

Disney ще успее да се възползва и от манията около Тейлър Суифт, тъй като водещата стрийминг услуга на компанията е получила ексклузивни права за излъчване на филма на музикалната изпълнителка Eras Tour от 15 март. Версията на Disney ще включва 4 допълнителни песни, които не са били част от кино версията, събрала над 260 млн. долара.

Айгър заяви още, че Disney ще въведе нова версия на стрийминг услугата ESPN през 2025 г., която описа като „силно потапящо“ приложение, което ще включва интегрирани залози, подобрени статистики, фентъзи спортни лиги и възможности за електронна търговия.

Новото приложение ще бъде отделно от новата спортна услуга, която Disney обяви тази седмица заедно с Fox и Warner Bros и която ще събере всички спортни първенства, излъчвани по традиционните телевизионни мрежи. Очаква се услугата, все още без име, да стартира по-късно тази година.

Освен това Disney заема идея от Netflix и ще се бори със споделянето на паролите на стрийминг услугите си. Disney ще започне да се свързва със собственици на профили, за които има подозрение, че неправомерно споделят паролите си по-късно тази година и ще им предлага шанс да добавят нови профили с допълнителна такса. Компанията не очаква резултати от мерките до края на тази година.

Печалбата на Disney от 1,22 долара на акция задмина сериозно прогнозите на Wall Street за 98 цента отчасти заради икономиите. Оперативната печалба от тематичните паркове се е увеличила с 8% до 3,1 млрд. долара. Филмовият бизнес обаче е бил засегнат от слабите представяния на филми, включително „Желание“ и вселената на Marvel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още