IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюзикълът "Уонка" оглави боксофис класацията в Северна Америка

Лентата събра 39 млн. долара през дебютния си уикенд

14:02 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Warner Bros.
Снимка: Warner Bros.

Филмът "Уонка" с Тимъти Шаламе в главната роля оглави боксофис класацията на Северна Америка, съобщават световните осведомителни агенции.

Мюзикълът на режисьора Пол Кинг, в който участват също звезди от ранга на Хю Грант, Роуан Аткинсън, Оливия Колман, Сали Хокинс и други, реализира постъпления от 39 млн. долара през дебютния си уикенд по кината в САЩ и Канада. 

През последните години мюзикълите трудно се продават в кината, дотолкова, че от Warner Bros заложиха на главната роля на 27-годишния Шаламе вместо на песните и танците в трейлърите на "Уонка". 

"Уонка" е вторият филм с участието на Тимъти Шаламе след "Дюн" от 2021 г., който оглавява боксофис класацията на Северна Америка. И докато "Дюн" беше мащабно научнофантастично приключение със звезден актьорски състав, "Уонка" разчита главно на харизмата на Шаламе.

Филмът "Уонка" - предистория на "Уили Уонка и шоколадовата фабрика" (1971) с Джийн Уайлдър, заснет с бюджет от около 125 млн. долара, е първата голяма холивудска премиера след края на стачката на актьорите от SAG-AFTRA. 

През 2005 г. Warner Bros. възроди класиката на Роалд Дал с филма "Чарли и шоколадовата фабрика", режисиран от Тим Бъртън и с Джони Деп в главната роля. Филмът дебютира с 56,2 млн. долара и в крайна сметка събра 475 млн. долара в световен мащаб.

За да достигне тези цифри, новият "Уонка" ще се нуждае от силна подкрепа през доходоносния празничен период. На негова страна са предимно добрите отзиви и положителните реакции на публиката. Тимъти Шаламе привлича и по-млади купувачи на билети. 

"Шаламе е истинска филмова звезда, която е развивала занаята и репутацията си в продължение на много години", казва Пол Дергарабедян, старши медиен анализатор за Comscore.

"Уонка" е първата от триото празнични премиери на Warner Bros., която ще бъде последвана от "Аквамен и изгубеното кралство" на 22 декември и друг мюзикъл - "Пурпурен цвят" на 25 декември.

Второто място в боксофис класацията на Северна Америка заема филмът "Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии", който през уикенда реализира постъпления в размер на 5,8 млн. долара. Предисторията на "Игрите на глада" вече е събрала 145,2 млн. долара на вътрешния пазар и над 300 млн. долара в световен мащаб.

Първенецът от миналата седмица - "Момчето и чаплата", на известния японски аниматор и режисьор Хаяо Миядзаки, отстъпи на трета позиция с приходи от 5,1 млн. долара.

Челната петица в боксофис класацията на Северна Америка се допълва от филмите "Годзила минус едно" и "Тролчета: Бандата се събира". Приходите от продажбата на билети за двете продукции в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлиза съответно на 4,9 млн. долара и 4 млн. долара. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още