IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите разклащат залозите на компаниите за частен капитал върху пазара на музика

Ръстът на разходите по заемите оказва натиск върху каталожните цеми и секторът не може да оправдае силно увеличение на дълга

12:39 | 23.12.23 г.
Снимка: Maika Elan/Bloomberg
Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Само за една седмица през октомври 2021 г. някои от най-големите частни инвестиционни групи в света – Blackstone, KKR и Apollo, колективно наляха над 3 млрд. долара в музикалния бранш.

Blackstone обяви, че има отделени 1 млрд. долара за закупуване на музика в партньорство с инвестиционния тръст Hipgnosis на Merck Mercuriadis. KKR междувременно обяви колко се вълнува от придобиването на около 62 хил. песни за 1,1 млрд. долара, пише FT.

Сделката следва фонд от 1 млрд. долара, договорен с музикалната група BMG по-рано същата година.

Apollo инвестира 1 млрд. долара в сделка за песни с нова инвестиционна група, наречена HarbourView.

Това са на практика незначителни суми за трите гиганта, които притежават над 2 трлн. долара активи в разнообразни инвестиции - от вериги за бързо хранене и търговци на дребно до зъболекарски практики и затвори.

За музикалния бизнес обаче това е преломен момент и сигнализира, че инвеститорите отново се интересуват от индустрията, след като тя прекара десетилетие и половина в застой. Дългогодишни ръководители в музикалната индустрия описват интереса от Уолстрийт като „безпрецедентен“.

Музикантите също се възползваха от шанса - артисти като Стиви Никс и Шакира спечелиха от възходящото настроение и осъществиха сделки на впечатляващи цени.

Шакира. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News Шакира. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News

Малко повече от две години по-късно обаче гигантите от Уолстрийт все още не са похарчили пълните суми, които са посветили на музикалния бизнес, според запознати източници на медия и неин анализ на сделките.

Повечето от инвестиционните групи планираха да дадат под формата на заеми по-голямата част от капитала, който обещаха. Заради ръста на лихвите и спада на каталожните цени увеличаването на дълговете в сектора вече не може да се оправдае. В резултат на това някои от групите забавят покупките си в музикалната индустрия.

Последна актуализация: 12:16 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още