IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 170 издателства участват в юбилейното издание на Международния панаир на книгата

16 световни автори ще гостуват в рамките на паралелния Софийски международен литературен фестивал

16:03 | 05.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 170 издателства ще представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни по време на 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, който започва днес (5 декември) в Националния дворец на културата (НДК) и ще продължи до неделя. 

Посетителите ще могат да избират сред над 100 хил. заглавия, а мотото на тазгодишното издание на панаира е „Създаваме истории. Създаваме история“, съобщават организаторите от Асоциация „Българска книга“.

По повод юбилея организаторите са подготвили специални активности и изненади за малки и големи посетители.

По традиция паралелно с Панаира ще се проведат и две от най-престижните събития, посветени на литературата – единайсетото издание на Софийския международен литературен фестивал и седмият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Специално за фестивалите в България ще пристигнат над 16 водещи имена на съвременната световна литература, които за първи път ще се срещнат с българските си читатели.

По време на Панаира Асоциация „Българска книга“ ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. Критериите, по които се оценяват номинираните издателства, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две: „Най-добър издателски проект“ и „Издателски проект с най-голяма обществена значимост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още