IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соня Йончева представи най-новия си албум в зала “България” 

Концертът на оперната прима е част от поредицата “Съкровени гласове”, в рамките на която пред българската публика ще се представят певци на върха на кариерата си

09:46 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева
Снимка: SY11 Events/Виктория Вучева

Оперната прима Соня Йончева представи най-новия си албум “Прераждане” в зала “България” в събота вечерта за пръв път пред българска публика. Заедно с фестивалния оркестър “Изкуството на барока” на Зефира Вълкова наред с пиесите от XVII век в албума и в програмата бяха включени българската песен “Заблеяло ми агънце” и хитът на АББА “Като ангел, минаващ през моята стая”.

Албумът е записан през 2020 г. в концертна зала във френския град Ньошател. “С него искам да подчертая вечността на тази музика и чувството на безкрайна свобода, което ни подарява. Това е апел към прераждане и възстановяване, от които нашият свят отчаяно се нуждае", подчерта оперната певица.

Соня Йончева представи 17 композиции, сред които и "Заблеяло ми агънце", изпълнена за първи път пред публика през 2020 г. по време на Залцбургския фестивал и включена в нейния албум "Rebirth" (2021). Същата година, точно с този диск Соня Йончева спечели приза "Певица на годината" на едни от най-авторитетните награди за класическа музика Opus Klassic. Концертът "Rebirth" бе третият поред от първия сезон "Съкровени гласове", организиран от продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Events.

Певицата започна турнето си "Rebirth" през 2021 г. с рецитали в Женева, Барселона, Брюксел и логичното продължение беше то да има своята версия преди Коледа и в България. Концертът е част от поредицата “Съкровени гласове”, в рамките на която пред българската публика ще се представят певци, които са на върха на кариерата си в момента. Концерт догодина ще има италианският тенор Виторио Григоло, Соня Йончева ще излезе с рецитала "Аd una Stella". През 2025 г. в България ще гостуват полският тенор Пьотр Бечала, мексиканският тенор Роландо Вийязон, феноменалното американско мецосопрано Джойс Ди Донато.

Оперната прима съобщи, че Inmost Voices („Съкровени гласове“) ще има и своя първи швейцарски сезон в престижната зала Victoria Hall в Женева.

Визия: SY11 Events Визия: SY11 Events

Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 г. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, като привличат разнородни аудитории като пристрастия и възраст.

Първите концерти, осъществени с SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно – мащабната оперна гала, събрала близо 7 хиляди души пред храм-паметника "Александър Невски" – с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония. Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, а вече и у нас с композициите от албума.

Българското сопрано сподели също, че оркестърът и хорът на Пловдивската опера със съпруга ѝ Доминго Хиндоян на диригентския пулт подготвят концертно изпълнение на "Тоска", което ще се състои на 4 юни догодина в Античния театър на Пловдив.

Визия: SY11 Events Визия: SY11 Events

Само ден след концерта си в София Соня Йончева беше удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" (АМТИИ). Отличието ѝ бе връчено от ректора на Академията проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак в Епископската базилика на Пловдив. Престижното звание ѝ се присъжда за изключителния ѝ принос към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността ѝ в полза на обществото, защита правата на децата и младите хора.

В края на февруари Соня Йончева отново ще се завърне в България, за да пее за първи път на сцената на Софийската опера в "Бохеми" на Пучини по покана на акад. Пламен Карталов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още