IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Капитал Марвел 2" стартира с най-слабите приходи в света на Marvel

Продълженията, особено на Marvel, не би трябвало да се сриват по подобен начин

09:21 | 13.11.23 г. 1
Снимка: Marvel Studios
Снимка: Marvel Studios

От излизането на „Железният човек“ през 2008 г. машината на Marvel е една от най-неудържимите сили в историята на боксофиса. Сега обаче тази аура на непобедимост показва признаци на износване. Фабриката за супергерои удари нов дъно с премиерата през уикенда на „Капитал Марвел 2“, който събра едва 47 млн. долара, показват студийни оценки от неделя.

33-ата серия от вселената на Marvel успя да събере по-малко от една от трета от приходите за 153,4 млн. долара, които първият филм за капитан Марвел генерира, преди в крайна сметка да завърши с 1,13 млрд. долара на световно ниво.

Продълженията, особено на Marvel, не би трябвало да се сриват по подобен начин. Дейвид А. Грос, който управлява консултантската фирма за филми Franchise Research Entertainment, нарече дебюта „безпрецедентен срив на боксофиса на Marvel“.

Предишният най-слабо представил се филм бе „Ант-Мен“ от 2015 г., който получи приходи за едва 57,2 млн. долара. „Капитан Марвел 2“ обаче бе продължение за над 200 млн. долара на блокбъстър за 1 млрд. долара.

Освен това лентата е изключителна по много линии. Тя е първата от вселената на Marvel, режисирана от чернокожа жена – Ниа Дакоста. Освен това в главните роли са три жени – Бри Ларсън, Тейона Парис и Иман Велани. Оценките на критиците обаче не бяха високи, а на публиката също.

„Капитан Америка 2“, който добави още 63,3 млн. долара от продажби извън страната, може да се окаже повратна точка за Marvel. През годините франчайзът е генерирал общо 33 млрд. долара на световно ниво. При толкова много филми и сериали за супергерои напоследък обаче, някои анализатори засичат умора сред публиката. Дори главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър говори за възможно пренасищане за Marvel.

“През последните три години и половината ръстът на жанра спря“, пише Грос в съобщение в неделя.

При другите заглавия след две седмици начело на класацията „Нощна смяна във „Фреди“ спадна до второ място с приходи за 9 млн. долара. Общо лентата е натрупала 127,2 млн. долара.

Филмът за турнето на Тейлър Суифт The Eras Tour се нареди на трета позиция с 5,9 млн. долара. На местно ниво филмът е генерирал 172,5 млн. долара и 240,9 млн. долара на международно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Е колко прос.тотии да могат да изгледат хората? Още повече, че нещата все повече добиват прогресистко либ.ерастки привкус-само като прочетох, че бил изключителен, щото бил първи с режисьор чернокожа жена и ми се догади...И в главните роли били три жени, едната от които, разбира се, е черна, а сигурно другата ще е лесбийка..Еми как да не му стане кеф на човек,като види, че подобни буламачи, които обслужват политически коректния дневен ред, не успяват да си покрият разходите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още