IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между актьорите в Холивуд и студиата са прекратени

Според компаниите предложение на синдиката на актьорите ще им струва над 800 млн. долара годишно

14:41 | 12.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преговорите между холивудските студиа и профсъюза на актьорите SAG-AFTRA са прекратени, след като синдикатът представи най-новото си предложение. Това съобщават от Алианса на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP) в сряда, предава Ройтерс.

SAG-AFTRA, най-големият синдикат в Холивуд, който представлява 160 хил. телевизионни и филмови изпълнители, започна стачка на 14 юли с искане за по-високи основни заплати и остатъчно заплащане от стрийминг, както и ограничения върху използването на изкуствен интелект (AI) в развлеченията.

Организацията AMPTP, която представлява Walt Disney, Netflix и други студиа, посочва, че исканията на SAG-AFTRA включват бонус за гледане, който сам по себе си би струвал повече от 800 млн. долара годишно. Това би създало непосилна икономическа тежест, подчертават студиата.

AMPTP предлага същите условия, ратифицирани от Гилдията на режисьорите на Америка (DGA) и Гилдията на американските сценаристи (WGA), по въпросите за общото увеличение на заплатите и остатъчното заплащане от стрийминг. Организацията, която обединява студиата, казва, че това предложение е отхвърлено от синдиката на актьорите.

От SAG-AFTRA не са отговорили веднага на искането на коментар от Ройтерс.

Тази седмица членовете на WGA одобриха нов тригодишен договор с големите студиа пет месеца след обявяването на стачка от синдиката. Новият договор предвижда повишение на заплатите, някои защити около използването на изкуствен интелект и други договорки.

AMPTP заяви, че се надява синдикатът на актьорите да се върне към продуктивни разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още