IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва краят на Холивуд такъв, какъвто го познавахме

Новото споразумение на сценаристите, студиата и стрийминг компаниите проправя път за голяма промяна

17:30 | 01.10.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Сегашните проблеми на Холивуд са структурни, много по-големи от познатото търсене на хитове. По-вероятно е решенията да дойдат от заседателната зала, отколкото от стаята на сценаристите.

Основният проблем е, че има твърде много стрийминг услуги. Това създава объркване у потребителите и безнадеждна икономическа обстановка за компаниите. Консолидацията, независимо дали под формата на сливания, съвместни предприятия или пакети, трябва да настъпи в света на стрийминга, за да може индустрията да стане жизнеспособна.

Кога ще започна да виждам нови епизоди на любимите си сериали?

Късните вечерни предавания, включително „Late Night With Seth Meyers“ и „The Tonight Show“ на Джими Фалън, обявиха планове за завръщане следващата седмица, въпреки че ще бъде трудно да бъдат привлечени актьори като гости, тъй като все още неприключилата им стачка ограничава промоционалните изяви. Дневното токшоу на Дрю Баримор планира да бъде възобновено по-късно през октомври.

Дейностите по писане на сценарийни предавания могат да се възобновят – от продукции като „Abbott Elementary“ на ABC и франчайза „Law & Order“ на NBC до стрийминг и премиум кабелни сериали като „Stranger Things“ и „The White Lotus“. Но работата не може да започне, докато Гилдията на актьорите не сключи трудово споразумение със студията. Така че може да минат още много седмици, а за много серили и филми да се дочака 2024 г., преди да започнат снимките.

В сряда синдикатът на актьорите каза на своите членове, че планира да възобнови своите преговори със студиата и стрийминг компаниите на 2 октомври. Лидери от индустрията са оптимисти, че синдикатът и студиата ще сключат сделка до края на октомври.

Ще пише ли изкуствения интелект сценарии в бъдеще?

Поне не скоро. По-вероятно е през следващите години изкуственият интелект да се превърне в инструмент, използван за брейнсторминг на идеи, пресяване на изпратени сценарии и осигуряване на градивни елементи за концепции на сериали, докато хората извършват тежката творческа работа. По-бързо навлизащите приложения на AI ще са в области като визуалните ефекти.

При преговорите двете страни обсъдиха проблемите при използването на изкуствения интелект в работата. Новото споразумение ще направи така, че за холивудските актьори ще е по-важно да се научат как най-добре да използват такъв тип инструменти в работата си.

„Основните принципи на разказване на истории не са се променили непременно, но начинът, по който стигате до крайните резултати, се променя бързо“, коментира Джон Дудковски, режисьор на „Star Trek: Discovery“ и доцент в Университета на Южна Калифорния.

В крайна сметка и сценаристите, и студиата са изправени пред обща заплаха в света на AI, посочва консултантът на медийни компании Дъг Шапиро. „Ако изкуственият интелект намали в по-широк смисъл разходите за създаване на съдържание и предлагането на достатъчно добро съдържание преживее бум, тогава цялата икономическа основа на Холивуд може да се промени, ако не и да рухне.“

Последна актуализация: 16:55 | 01.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: cyclop За твое съжаление НИКОЙ не се интересува от москалски филми. От едно време си има лаф "филмът хубав ли е или руски".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 14
cyclop
преди 9 месеца
Е, руски, виетнамски - не могат да стигнат по загуби Малката Нигросалка или Прадядиана Джоунс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: cyclop Ама разбира се, по кината дават руски филми, нали? Най-гледаеми били, хахааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 14
cyclop
преди 9 месеца
Краят на Холивуд дойде много отдавна - с УОКИЗЪМ чумата. Вече близо 100% от новите продукции са негледаеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още