IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключенският туризъм в градска среда набира скорост в София

Властите да проявят повече ангажираност към развитие на градския туризъм чрез архитектурата, призовава Велизар Емануилов

19:39 | 25.08.23 г. 2

Приключенският туризъм в градска среда е една добра бизнес ниша, за да могат хората да опознаят по-добре своя град чрез архитектурата му. Това каза актьорът Велизар Емануилов в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria. Той разказа за инициативата да се показва на хората градската среда, като се разказва за историята на интересни сгради.

Гостът разкри, че инициативата от последните три години за ''по-различна'' обиколка из София чрез акцент върху архитектурните забележителности е привлякла както софиянци, така и любители от периферията на България и чужденци. По негови думи младите имат интерес към миналото и знаят как да се сдобият с необходимата им информация.

„Проблемът е, че лицата, които имат възможност да развиват градския туризъм, не се насочват към архитектурата, сградите и тази част на София, която има голям потенциал, но стои в периферията, използвана за различни дейности като изграждането на бизнес сгради“, каза Емануилов.

„Когато пътуваме в други държави, всички се впечатляваме от съхранените и добре развити стари части на някои от градовете им. Защо да не направим същото и в нашата страна - във всеки един град да бъдат изградени едни малки центрове, които да привличат хората с архитектурата и историята ни“, пита гостът.

На въпрос успяват ли да бъдат съхранени и опазвани красивите сгради, които са архитектурно наследство у нас Емануилов споделя, че има хора, които не подозират какво притежават, но съществуват и такива, които осъзнават значението и важността на тези сгради. Липсата на информация обаче относно това как да опазят културното наследство, както и връзката с професионалисти, които да подпомогнат съхранението му, възпрепятстват този процес.

Властите трябва да проявяват повече ангажираност в тази посока, смята гостът. "Тук е и проблемът на самите институции, които също би трябвало да съхраняват тези сгради и да помагат те да бъдат предавани напред, защото градската среда много губи от липсата на интерес към архитектурата'', допълни събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... хех , нефел сдyхан ... :))) ... в България имаме запазени и съхранени паметници от 4000г преди Христа ... да ви еевваа и недъгавите пyтинoфили нещастни ... всичко ви почва и свършва с альошите на вас , и на паметните плочи на мародерствата на отряда чавдар ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
cyclop
преди 10 месеца
Това е страхотно - в съчетание със писанията как ще си махнем и малкото оцелели паметници. Яко приключения - от старбъкс та на макдоналс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още