IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо издание на "Хобит" от Дж. Р. Р. Толкин бе продадено за над 10 хил. лири

Книгата е един от едва 1500-те екземпляра, издадени в оригиналния тираж през 1937 г.

11:54 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Първо издание на романа "Хобит" от Дж. Р. Р. Толкин беше продадено за над 10 хил. британски лири, след като беше открито случайно в магазин за дарени стоки в Шотландия, съобщи ДПА.

Ценният екземпляр на известната книга, която разказва за приключенията на Билбо Бегинс, е намерен от управител на магазин на благотворителната организация за ракови изследвания Cancer Research в Дънди. Въпреки че ценовият модел на магазина е да продава стоки за 5 или по-малко британски лири, книгата е обявена за продажба в eBay. По-късно тя достига цена от 10 099,50 британски лири.

Книгата е един от едва 1500-те екземпляра, издадени в оригиналния тираж през 1937 г. Тя съдържа черно-бели илюстрации от самия Толкин.

Мениджърът на магазина Адам Карсли, който открива книгата, първоначално е смятал, че "добре поддържаният" екземпляр "не може да бъде продаден в магазина поради възрастта си".

Карсли е бил в магазина в Дънди малко преди откриването му, за да помогне в обучението на новите мениджъри и в организирането на складовите наличности - включително стотици книги в задната част на магазина, когато е попаднал на "Хобит".

"Отворих първата страница, за да видя, че това е първо издание, и си помислих, че може би си заслужава да я изпратя на екипа ни за eBay", казва той. "Първоначално си помислих, че ако имаме късмет, ще получим 500 британски лири, затова не можах да повярвам, когато няколко месеца по-късно чух, че е продадена за над 10 хил. британски лири".

"Доколкото ми е известно, това е един от най-ценните предмети, дарени на един от нашите магазини. Определено това е най-високата цена, постигната на нашия сайт eBay за един предмет", добави Карсли. "Подобни дарения помагат за финансирането на животоспасяващи изследвания в цяла Великобритания".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още