IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ефектите на AI върху кино индустрията?

Нужна е прозрачност и защита на творческите професии от страна на регулаторите, коментира Георги Иванов

23:31 | 09.05.23 г.

Сценаристите в САЩ обявиха обща стачка с искания за по-добри условия на работа, заплащане и срокове, което на практика ще спре телевизионната и филмова индустрия в САЩ. Гилдията има и друго искане - да се забрани употребата на изкуствен интелект (AI) в тяхната професия, докато индустрията иска производството да върви колкоте се може по-бързо. Това коментира Георги Иванов, зам.-председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"За пръв път нямаме време да се адаптираме към промените - всичко е толкова бързо, че нито законодателно, нито дори творечески имаме време да осмислим какво се случва с изкуствения интелект... Много е трудо да се прецени на кого е авторството, когато нещо е генерирано по този начин", коментира гостът.

Той каза, че AI използва данни от целия свят за обучението си без никаква форма на прозрачност откъде е и кой притежава тази информация.

“В Европа вече има подписано писмо на федерацията на сценаристите, режисьорите, композиторите, което изисква такава прозрачност и настоява за защита на творческите професии от страна на регулаторите“, каза Иванов.

"Вярвам, че хората ще продължат да ценят продукция, която е авторска и носи емоция. Надявам се AI да не успее много дообре да намира методите, с които да провокира емоция, защото това ни е силата", посочи събеседникът.

„Издателства в САЩ са затрупани от книги, написани от AI, и има опасност и Холивуд да бъде залят от сценарии с подобни автори, което е сериозна заплаха за професията“, каза Иванов и добави, че ще се преформатира начинът на възприемане на такива продукции, която да запази човешката емоция.  

По думите му стачката на сценаристите в САЩ е закъсняла заради пандемията и процесите на адаптация в индустрията.

"Сега има бум на продукции, което оказва огромен натиск върху производството и хората, които се занимават с творческа дейсност - сроковете са кратки, а заплащането е останало на предишните си ниски нива. Друг основен проблем е, че стрийминг платформите не искат и няма да как да бъдат принудени да отчитат директните приходи от дадена продукция, което ощетява финансово сценаристите в САЩ и ЕС, които разчитат предимно на отчисления от продажбите, а не на хонорара си“, каза Иванов.

"Това е проблем, който косвено ще резонира и върху европейските сценаристи... В Европа държавта трябва да участва активно в защита на правата на по-слабия, в случая - на авторите", отбеляза гостът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още