IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тримата най-големи милиардери във Франция изгубиха 58 млрд. долара тази година

Богатството на френските титани в луксозния и козметичен сектор се наду до безпрецедентни висоти по време на пандемията, но напоследък секторът понася сериозен удар

15:12 | 25.10.24 г.
Франсоа-Анри Пино със съпругата си актрисата Салма Хайек. Снимка: Bloomberg
Франсоа-Анри Пино със съпругата си актрисата Салма Хайек. Снимка: Bloomberg

Богатството на френските титани в луксозния и козметичен сектор се наду до безпрецедентни висоти по време на пандемията, когато потребителите разграбваха скъпи чанти, дрехи и продукти за грижа за кожата, пише Bloomberg.

Сега състоянието на тримата най-големи милиардери в страната – Бернар Арно, Франсоаз Бетенкур Мейерс и Франсоа Пино – се свива, тъй като въздържанието измества разточителството.

Тримата, които все пак остават сред най-богатите хора в света, са загубили общо 58 млрд. долара тази година, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Богатството им се свива, докато гигантите, които контролират – VMH, L’Oreal и Kering, отчитат намалено търсене на луксозни продукти, особено в Китай.

Спадът следва силен период както за индустрията, така и за милиардерите, чието богатство нарасна дотолкова, че ги изстреля в една лига с технологични и финансови магнати като Илон Мъск и Уорън Бъфет. Във Франция, където живеят Арно, Бетенкур Мейерс и Пино, спадът в нетното им състояние съвпада и със засилването на политическия натиск за по-високи данъци за богатите, за да се пребори неравенството и да се помогне за намаляване на зеещия дефицит на страната.

Богатството на 88-годишния Пино, който основа компанията, превърнала се в Kering, поема най-голям удар, свивайки се с 63% спрямо върха си от август 2021 г. до 22 млрд. долара. Това е най-големият процентен спад сред милиардерите в индекса на Bloomberg през периода и до голяма степен се дължи на проблемите за най-голямата модна марка Gucci.

„Прилагаме радикална трансформация в Gucci” в неоптимална среда, заяви главният финансов директор на Kering Армел Пулу в разговор около отчета тази седмица, където тя обяви и затварянето на някои магазини. „Това засяга темпа на изпълнение и определено засилва болката, която понасяме в краткосрочен план“.

По-възрастният Пино предаде контрола на компанията на 62-годишния си син Франсоа-Анри Пино преди почти две десетилетия и се фокусира върху арт колекцията си, отваряйки музеи в Париж и Венеция. Франсоа-Анри обеща да промени коренно нещата в Gucci, но предупреждението за продажбите тази седмица е третото за 2024 г.

От началото на годината състоянието на 75-годишния Арно се е свило с около 26 млрд. долара – най-голямата сума в класацията топ 500 на Bloomberg. Той потъва до пета позиция в индекса от номер едно по-рано, след като акциите на LVMH – луксозния му конгломерат, се сринаха с 30% от върха си в средата на 2023 г.

Резултатите са разочароващи и за козметичния гигант L’Oreal, което изтри 19 млрд. долара от състоянието на Бетенкур Мейерс тази година, оставяйки я с 81 млрд. долара. 71-годишната наследница години наред бе най-богатата жена в света – позиция, сега заемана от Алис Уолтън, наследница на създателя на Walmart.

„По-големите от очакваното сътресения бяха в Северна Азия, в китайската екосистема, където пазарите станаха още по-отрицателни, особено в областта на лукса“, заяви главният изпълнителен директор на L'Oreal Никола Йеронимус в разговор с анализатори. Бизнесът на компанията е останал „доста добър“ в Европа, Северна Америка и развиващите се пазари въпреки забавянето през лятото, но в Китай е бил „много по-нисък, отколкото преди Covid“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още