IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Tesla увеличи с 34 млрд. долара преднината на Илон Мъск като най-богат човек в света

Увеличението на богатство е третото му по големина и изпрати състоянието му до 270,3 млрд. долара

10:27 | 25.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск добави 33,5 млрд. долара към нетното си състояние в четвъртък, след като акциите на Tesla отчетоха най-голямото си поскъпване от повече от десетилетие. Това увеличава преднината на най-богатия човек в света на върха в индекса на милиардерите на Bloomberg, съобщава агенцията.

Акциите на производителя на електромобили приключиха сесията в четвъртък с ръст на цената от 22% и минаха на положителна територия за годината. Доброто представяне се дължи на това, че по-рано компанията отчете най-голямата си тримесечна печалба от лятото на 2023 г. Мъск прогнозира до 30% ръст на продажбите на автомобили през следващата година и обяви, че Cybertruck генерира тримесечна печалба за първи път.

Нетното състояние на Илон Мъск. Графика: Bloomberg LP Нетното състояние на Илон Мъск. Графика: Bloomberg LP

Представянето е факт след четири поредни тримесечия на разочароващи резултати за най-големия производител на електрически превозни средства в света, който изпитва затруднения на фона на забавящото се потребителско търсене.

Увеличението на богатство на Мъск е третото му по големина и изпрати състоянието му до 270,3 млрд. долара, с 61 млрд. долара пред втория Джеф Безос. Акциите и опциите на Tesla съставляват около три четвърти от състоянието му, което включва също големи дялове в SpaceX, платформата за социални медии X и фирмата за изкуствен интелект xAI.

53-годишният Мъск беше под светлината на прожекторите и заради все по-отявлената си – и скъпоструваща – подкрепа за републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп. През последните няколко седмици той проведе кампания в Пенсилвания заедно с Тръмп и похарчи 75 млн. долара за комитет за политическо действие в подкрепа на републиканците.

Тръмп каза по-рано, че би поканил Мъск да оглави нова държавна структура, фокусирана върху намаляването на бюрократичната тежест, наречен Отдел за правителствена ефективност, ако бъде избран за втори мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още