IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как да се подготвите за Черен петък

Този дългоочакван ден подлага на изпитание бюджета на хиляди семейства

11:12 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Microcredit
Снимка: Microcredit

С настъпването на есента идват месеците с големите намаления. Началото поставя Черният петък. Този дългоочакван ден подлага на изпитание бюджета на хиляди семейства. Затова в следващата статия искаме да ви дадем няколко съвета относно подготовката за намаленията. Ако ги изпълните правилно, има вероятност да не останете на червено в края на ноември.

Определете си бюджет

Първата стъпка е да определите сумата, която искате да похарчите, като тя трябва да бъде съобразена с вашите доходи. Както знаем, пазаруването по това време на годината, а и по принцип, си е пристрастяващо. Лесно е да надхвърлите бюджета, отреден за покупки. Именно затова е важно да си съставите план и да го следвате стриктно. Ако установите, че финансите няма да ви стигнат за желаните от вас продукти и имате нужда от допълнителни средства, остава опцията за бърз кредит.

Въпреки че не ви съветваме да вземате пари специално за Черен петък, такава стъпка би имала смисъл, когато това, което смятате да купите, е нещо, което щяхте да вземете и без специален повод. Например ако наскоро ви се е повредил някой кухненски уред или телефонът ви е претърпял инцидент, не бихте искали да чакате много, докато съберете пари за нов. А и сега е идеалният момент да се възползвате от големите отстъпки. Все пак това влиза в графата с наложителни покупки.

В такъв случай един малък кредит ще ви даде възможността да се сдобиете с техниката сега вместо след година-две. Хубавото е, че при повечето кредитори първият заем е безлихвен, което означава, че ще върнете само това, което сте взели. С други думи, покупката ви няма да се оскъпи допълнително. Такъв например е бързият кредит Microcredit. Като нов клиент на компанията имате право да изтеглите до 1000 лева заем с 0 лв. такси, 0% ГПР и 0% ГЛП. Това е една добра сума, с която да допълните бюджета си за Черния петък. Тя ще ви даде спокойствието, че неотложните ви нужди ще бъдат удовлетворени в кратки срокове. Освен това имате свободата да кандидатствате изцяло онлайн и да си спестите пътя до офис на фирмата и чакането на опашки.

Снимка: Microcredit Снимка: Microcredit

Вземете само най-важното

Този съвет е труден за изпълнение, но е важно да се придържате към него. По време на намаления голяма част от потребителите са склонни да купуват неща, които не им трябват само защото са на изгодна цена. Но по този начин по-скоро харчат повече пари, отколкото спестяват. Запомнете едно: безцелното харчене често води до трупане на ненужни вещи, които дори не харесвате, а впоследствие и не ползвате. За да предотвратите това, си направете списък на нещата, от които наистина имате нужда. Бъдете честни със себе си и не се самозалъгвайте.

Внимавайте със сайтовете фантоми

Напоследък се появиха много сайтове, които предлагат нереално ниски цени за привидно оригинални стоки. Често обаче последните се оказват нискокачествени продукти, които не струват и половината от продажната цена. А някои така и не стигат до потребителите. Тези сайтове обикновено имат кратък живот, тъй като измамата бързо се разкрива.

Затова преди да направите поръчка, огледайте добре платформата. Проверете дали са посочени данни на търговеца и контакти с него - електронна поща, телефон и физически адрес. Освен тази информация, сайтът трябва да съдържа още общи условия за ползване, политика за поверителност и възможност за отзиви на клиенти. Допълнително ви съветваме да направите скрийншот на всяка закупена стока като доказателство за извършеното плащане. По този начин, ако нещо се обърка, ще можете да го оспорите и да си поискате парите обратно от банката издател на вашата дебитна или кредитна карта.

Уверете се, че продуктът наистина е намален

Преди да направите една покупка, проверете новата цена и я сравнете със старата. Това изисква предварителна подготовка. Означава, че трябва да следите цената на исканите от вас артикули поне месец преди заветния ден. Само така ще сте сигурни, че действително получавате някаква отстъпка от сумата.

Помислете за Коледа отсега

Декември месец обикновено е натоварен откъм събития и покупки, затова би било разумно да облекчите разходите, като купите някои от подаръците предварително. Най-добрият момент за това са намаленията на Черен петък. Тогава имате възможност да вземете повечето неща на половин цена и да спестите.

Последна актуализация: 11:13 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още
Финанси виж още