IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реколтата от какао тази година е по-добра, но няма да разреши кризата с шоколада

Световното производство може да надвиши търсенето с около 90 хил. тона този сезон, очакват анализатори

22:28 | 27.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Реколтата от какао изглежда по-добра за новия сезон, но може да не е достатъчна, за да намали твърде много цените на шоколада, пише Bloomberg.

След слаби реколти в Западна Африка, които предизвикаха огромен недостиг на какао и сътресения на пазара тази година, вниманието се насочи към представянето на продукцията през сезон 2024-25 г., който официално започва следващата седмица. Световното производство може да надвиши търсенето с около 90 хил. тона, сочат средните прогнози на 15 анализатори и търговци, събрани от Bloomberg. Това отчасти се дължи на по-добрата реколта във водещия производител Кот д’Ивоар.

По-оптимистичните прогнози и спадът с около 30% на цените на фючърсите върху какаото спрямо рекордните нива през април показват, че най-лошото от кризата може да е отминало. Но тя принуди производителите на шоколад да използват от запасите си, които са на най-ниското си ниво от десетилетия, и възстановяването на тези наличности ще бъде предизвикателство на фона на очертаващия се малък излишък. Тези рискове ще задържат цените на исторически високо ниво още известно време.

Балансът при какаото е „няма място за грешка“, коментира Ерик Бергман, ръководител на търговията с какао и кафе в компанията JSG Commodities, в рамките на Международната конференция за какаото (ICCO) този месец. Макар че очаква малък излишък, „ако видим дефицит догодина, нещата може да поемат много бързо нагоре от гледна точка на цената“.

Какаото се насочва към малък излишък. Графика: Bloomberg LP Какаото се насочва към малък излишък. Графика: Bloomberg LP

Фючърсите поскъпнаха до над 11 хил. долара за тон в Ню Йорк по-рано тази година, след като лошото време и болести по растенията засегнаха стари дървета в Западна Африка, където се отглеждат по-голямата част от какаовите зърна в света. Това притесни търовците и принуди производителите на шоколад да прехвърлят по-високите разходи на потребителите, да произвеждат по-малки барчета или да използват по-малко какао.

Международната организация по какаото съобщи миналия месец, че недостигът за сезон 2023-24 г. е достигнал 462 хил. тона, най-големия от десетилетия. Но анализатори очакват по-балансиран пазар през 2024-25 г., тъй като условията в Африка са били по-благоприятни напоследък.

Но има признаци, че доставките ще останат затегнати. Фючърсите остават много над средното ниво и ICCO счита, че световните запаси са най-ниските от 2002 г. насам. Очакваният излишък през новия сезон няма да бъде достатъчен, за да върне наличностите до удобни нива и цените вероятно няма да намалеят значително в средносрочен план, казва Джонатан Паркман, ръководител на продажбите на земеделски стоки в компанията Marex Group.

„Последиците от този сезон вероятно ще се прехвърлят и в новата година“, коментира Дарън Стрецел, вицепрезидент на меките суровини за Азия в консултантската компания StoneX. „Макар че предлагането вероятно ще се подобри, фючърсният пазар ще остане под натиск“, допълва той.

Какаото остава скъпо. Графика: Bloomberg LP Какаото остава скъпо. Графика: Bloomberg LP

Все още е възможно времето да се подобри или да наруши перспективите както за основната реколта, така и за по-малката средна реколта, която се прибира около април. А неотдавнашни големи наводнения в Западна Африка, които все пак не причиниха големи щети на какаовите ферми, са напомняне за климатичните заплахи, пред които са изправени производителите.

Към предизвикателствата се прибяват и структурни проблеми като заболяване по растенията, относително ниското заплащане на африканските фермери, което ограничава инвестициите в плантации, и продажбата на земеделска земя за незаконни златни мини, която може да ограничи възстановяването на производството.

За да отговорят на тези проблеми, най-големите производители повишават цените. Вторият по големина производител Гана съобщи този месец, че повишава заплащането на фермерите с 45% за новия сезон, а Bloomberg информира, че Кот д’Ивоар обмисля да повиши заплащането с най-малко 23%. И двете повишения обаче са далеч под цените на световния пазар.

Пазарът ще следи внимателно и търсенето. Анализатори и търговци, участвали в допитване на Bloomberg, очакват потреблението да се забави през идния сезон, тъй като производителите на шоколад купуват по-малко или използват алтернативи, за да намалят разходите. Обработката на зърната е изненадващо силна от началото на тази година, а следващите тримесечни данни, очаквани през октомври, ще дадат повече яснота за това дали продължава да запазва високото ниво.

„Няма да видим силен спад на търсенето, а постепенна и бавна ерозия на обемите от използвано какао“, очаква Фуад Мохамед Абубакар, ръководител на Ghana Cocoa Marketing Company UK, филиал на регулаторния орган в страната. „По-скоро производителите ще използват по-малко шоколад в рецептите си вместо потребителите да намалят потреблението“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още