IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой ще бъде първият трилионер?

Кандидатите са няколко и най-рано този статут може да бъде достигнат още през 2027 г.

14:15 | 07.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 29 септември 1916 г. вестниците в САЩ обявяват нещо, което в миналото се е смятало за невъзможно – появата на първия милиардер, пише CNBC в материал.

Акциите на „Standard (Oil) на 2014 долара правят нейният ръководител милиардер“, гласи заглавието на в. New York Times по това време. В статията се посочва, че поскъпващите книжа на петролния гигант Standard Oil са направили „Джон Д. Рокфелер, основател и най-голям акционер, почти със сигурност милиардер“.

Повече от век след появата на първия милиардер в САЩ (в измеримо доларово съотношение) изплува въпросът кой ще е първият човек, който ще може да се нарече трилионер. Засега поне половин дузина компании са достигнали такава оценка, последно Berkshire Hathaway, която мина прага от 1 трлн. долара пазарна капитализация точно преди 94-я рожден ден на Уорън Бъфет. Nvidia е с размер от 2,6 трлн. долара, достигайки по-рано миналата година прага.

Как обаче стоят нещата при индивидуалните личности? Според ново проучване на организацията Informa Connect Academy, която прогнозира статута на трилионер на базата на темпа на средногодишен ръст на индивидуално богатство, по всяка вероятност шефът на Tesla Илон Мъск ще е първият в света трилионер.

В момента той е най-богатият човек на света с богатство от 251 млрд. долара, според индекса Bloomberg Billionaires Index. От Connect Academy прогнозират, че той ще достигне този праг през 2027 г., ако богатството му продължи да расте със средногодишен темп от 110%.

Втори този праг ще мине индийският бизнесмен Гаутам Адани, основател на конгломерата Adani Group. Ако той запази темпа си от 123%, ще стане трилионер през 2028 г.

Илон Мъск и Гаутам Адани. Колаж: Investor.bg, снимки: Bloomberg LP Илон Мъск и Гаутам Адани. Колаж: Investor.bg, снимки: Bloomberg LP

Дженсън Хуанг, главният изпълнителен директор на Nvidia, чието лично богатство се изстреля от 3 млрд. долара до над 90 млрд. долара само за пет години, ще е трети, отново през 2028 г., става ясно от доклада. За тази цел богатството му е трябва да расте средногодишно с 112%. Акциите на Nvidia поскъпват тази година с 115%, след като цената им се увеличи повече от три пъти миналата.

Четвърти в списъка е Праджого Пангесту, основател на индонезийския енергиен и минен конгломерат Barito Pacific. Той също може да стигне статута на трилионер през 2028 г.

Челната петица се допълва от главния изпълнителен директор на гиганта в сегмента на луксозните стоки LVMH Бернар Арно, който в момента е трети по богатство в света с малко под 200 млрд. долара. според доклада това ще стане някъде около 2030 г., когато дотам може да достигне и главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

Кой има най-голям шанс да стане трилионер. Графика: CNBC Кой има най-голям шанс да стане трилионер. Графика: CNBC

В същото време някои топ милиардери, които иначе изглеждат като силни кандидати за статута на трилионери, не присъстват в челната десетка на Informa Connect Academy. Джеф Безос, който в момента е втори по богатство в света със своите 200 млрд. долара, остава на 12-о място и може да стане трилионер чак през 2036 г.

Основателите на Googlе Лари Пейдж и Сергей Брин ще трябва също да почакат поне 12 години, според изчисленията, въпреки че развитието на изкуствения интелект може да ускори процеса.

Наблюдатели се опитват да предвидят кой ще е първият трилионер от години. В същото време акциите на Tesla, Nvidia и LVMH може да не поскъпват със същия темп през следващите пет години, както през последните пет.

Но въпреки това 100 години след първия милиардер, светът може да получи своя трилионер през идното десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 07.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още