IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания ще плаща на дигитални номади, за да се установят в слабо населена област

Властите в Екстремадура ще отпускат до 15 хил. евро за установяване в района за най-малко две години

22:42 | 30.08.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Ако сте дигитален номад или работите от разстояние в технологичната индустрия и искате да смените обстановката, може би Испания е мястото за вас.

Този месец местните власти в Екстремадура, Испания, обявиха, че предлагат до 15 хил. евро за установяване в района за най-малко две години. Автономната област е една от най-рядко населените в Испания и е заделила 2 млн. евро за привличане на 200 дигитални номади или работещи от разстояние хора в региона, пише CNBC.

Властите в Екстремадура съобщават, че паричните средства са за „налично жилище, обработваема земя и всичко необходимо за ускоряване на пристигането им“.

Обявяването на програмата е част от продължаващи усилия за повторно населяване „Живейте в Амброз“, провинция Касерес. Според съобщението долината „е един от районите, които страдат от постоянна загуба на население и услуги“.

Испанските власти съобщават пред Euronews, че кандидатстването за парична помощ се очаква да започне през септември и молбите може да бъдат подавани онлайн след началото на процеса. За кандидатстване за парична помощ трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:

- Кандидатите не може да са живели в Екстремадура през последните шест месеца

– Трябва да са законни жители на Испания и да имат номер за чуждестранна самоличност

– Да работят от разстояние в технологичната индустрия

Граждани на страни извън ЕС също могат да кандидатстват, но трябва вече да са получили виза за дигитални номади, издавана от Испания.

Предлаганите 15 хил. евро ще бъдат разделени в няколко гранта. Жените и хората на възраст под 30 години, които изберат на живеят в град с под 5000 души население, ще получат 10 хил. евро, а останалите – 8000 евро. След две години жените и хората на възраст под 30 години, които изберат да останат още една година, ще получат второ плащане от 5000 евро, а на останалите ще бъдат отпуснати 4000 евро.

Кандидатите ще разберат до три месеца дали са избрани да получат паричните помощи. След като бъде избран, кандидатът трябва да се регистрира в общината на Екстремадура, за да получи сертификат в рамките на три месеца.

След тази стъпка кандидатите ще имат един месец да поискат изплащане на паричните помощи, което ще бъде направено с една трансакция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още